понедељак, 29. децембар 2014.

BONŽITA

Krckavo, slatko, sočno i posno

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 1/2 margarina
  • 200 gr šećera
  • 8 kašika meda
  • 150 gr suvog grožđa
  • 150 gr prženog susama
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 250 gr "Cornflakes"
priprema:
Staviti u šerpu margarin, šećer i med. Kuvati na laganoj vatri i čim se margarin otopi dodati suvo grožđe. Kuvati dok se šećer ne istopi. 
Skinuti sa vatre i u masu dodati prženi susam i mlevene orahe. "Cornflakes" zdrobiti oklagijom ili na krupno samleti u super-secku, pa dodati masi. Sve dobro izmešati varjačom.
Na tacnu staviti alu-foliju, izručiti masu i oblikovati po želji debljine oko 2 cm. Kada se masa prohladi iseći štanglice i ostaviti ih do sutra da se dobro ohlade i stegnu.

среда, 10. децембар 2014.

POSNI KOLAČ: "Detelina"

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 100 šećera
  • 100 gr posnog mlevenog keksa
  • 100 gr posne čokolade
  • extrakt od jagode ili maline
  • kakao
priprema:
Ušpinovati šećer sa kašikom vode. Dodati orahe i keks i dobro sve izmešati.
Dobijenu masu podeliti na tri jednaka dela.
  • I deo - dodati extrakt od jagode ili maline
  • II deo - dodati kašiku kakaoa (može i čokolada u prahu)
  • III deo - ostaje takav kakav jeste
Od svakog dela napraviti dugački valjak. Staviti dva jedan do drguog, a treći gore između donja dva, da se dobije oblik deteline sa tri lista.
Otopite čokoladu sa jednom kašikom ulja i prelijte detelinu.
Ostavite da se potpuno ohladi pa secite. 

четвртак, 4. децембар 2014.

POSNA SALATA sa KIKIRIKIJEM i SUSAMOM

Veoma ukusna posna salata koju možete poslužiti kao prilog posnoj trpezi ili konzumirati kao zaseban obrok jer je vrlo sita.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 2 konzerve sitne tunjevine
  • 200 gr kikirikija
  • 100 gr susama
  • 100 gr mariniranih šampinjona
  • 100 gr kiselih krastavaca
  • 100 gr kisele paprike
  • 200 gr kukuruza iz konzerve
  • origano
  • peršun lišće
  • so i biber
priprema:

U veliku činiju izručiti tunjevinu (nije potrebno da se ocedi). Susam propržite bez ulja tek da dobije zlatno-žutu boju, pazite da vam ne zagori, pa dodajte tunjevinu, a potom umešajte i kikiriki koji ste iseckali u secku ili ručno. Iseckajte na kockice krastavčiće i papriku, a marinirane šampinjone na listiće. Kukuruz ocedite iz konzerve. Pa sve dobro izmešajte sa tunjevinom. Posolite i pobiberite po ukusu. Sitno iseckano peršun lišće i origano pospite po salati. Sve fino izmešajte i servirajte. 

понедељак, 1. децембар 2014.

TORTA "Večiti derbi"

Večiti derbi, večita inspiracija. 

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Podloga ove, za 7. rođendan torte, je "Mimoza torta" jer je dovoljno čvrsta da izdrži teret figurica. Figiruce su kupljne u prodavnici rinfuza "Kontinent"
Cela torta je prelivena šlagom i posuta zelenim kokosom, koji je kupljen u istoj prodavnici, baš kao i čokoladne rolnice koje su poređane na šlag oko torte.


Naravno da su se i dečaci na rođendanu odmah okupili oko svog omiljenog kluba. Odigrali su Večiti derbi, zadržali figuricu, loptu ili gol za uspomenu, a onda u slast se počastili tortom. Rezultat je ovo puta bio nerešen!

Najviše Vam se dopalo!