среда, 28. септембар 2011.

KROFNE iz mini-pekare

Volim krofne kao u pekari: velike, da upadnu u sredini i da nisu šuplje već onako site, pune, ali...ne uspevam. Uvek budu šuplje i svi uživaju osim mene. Evo recepta upravo za takve, pa ko voli neka izvoli.


potrebno je:
  • 2 dl mlakog mleka
  • 1/2 kesice kvasca
  • 2 kašikice šećera
  • 1 jaje
  • 1,5 dl mlake vode
  • 1/2 šoljica ulja
  • 1 kašikica soli
  • 650 gr brašna
  • ulje za pečenje krofni
priprema:
U kalup mini-pekare sipajte mleko, ulje i vodu pa sve to zatrpajte brašnom. U sredini brašna napravite malo udubljenje i sipajte kvasac, a po obodu pospite šećer, so i jaje.
Staviti kalup u mini-pekaru i podesiti na mešanje testa bez pečenja. Kod "Elta" mini-pekare koju ja imam to je program br.7 koji traje 1 h 50 min.
Po završetku programa, na brašnom posutu podlogu izručite testo, premesite i oklagijom razvite na prst debljine. Čašu pobrašnite i vadite krugove testa. Tek kada izvadite sve krugove počnite sa pečenjem krofni u vrelom ulju. Ispečene krofne stavite na papirnu salvetu da upije suvišnu masnoću.
Poslužite po želji sa šećerom u prahu, topljenom čokoladom, pekmezom, euro-kremom,...

11 коментара:

  1. Dobra ideja za ostale, ali ja ne volim nista osim secera u prahu na krofnama, zato moram da naucim da pravim pune!

    ОдговориИзбриши
  2. Pravila.Odlicne su.S tim sto sam pravila sa svezim kvascem 1/2 kockice i dodala 2 vanilin secera i 10 g margarina.Nisu ispale suplje:( nego pune,ali vrlo ukusne.Nestalo dok rekoh keks;)Hvala puno na divnom receptu.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je da Vam se dopada recept :) Obavezno cu da isprobam Vasu varijaciju sa svezim kvascem, margarinom i vanilin secerom jer obozavam pune krofne :D
    Hvala na divnom komentaru :*

    ОдговориИзбриши
  4. Sad sam bacila dva testa jer ispadne gnjecavo i lepi se za ruke,a sve sam radila po receptu....

    ОдговориИзбриши
  5. Iskreno mi je zao sto se to dogodilo. Ja ih vec dugo pravim tako i nisam imala problem.
    Interesuje me koju mini-pekaru imate jer Eltina ima dve mesalice,
    a desavalo se da razmenim recept sa kolegom koji ima pekaricu uspravnu sa jednom mesalicom
    i da nam hleb recimo ne bude isti. A i brasno takodje utice.
    Takodje mislim da niste trebali bacati testo jednostavno dodati jos brasna i premesiti rucno.
    No, jos jednom iskreno mi je zao mada znam da Vam to verovatno ne znaci nista.

    ОдговориИзбриши
  6. Od kada sam se vratila sa godisnjeg odmora i procitala Vas komentar (na koji sam odmah i odgovorila) jedva sam cekala malo slobodnog vremena da zamesim krofne. Upravo sam to i ucinila i ispale su kao i uvek odlicne!
    Iskusnije kuvarice su mi rekle da je zaista vazan kvalitet brasna. Ja se u to ne razumem jer godinama uzimam iz istog mlina.
    I sada pokusavam da pronadjem razlog. Osim svega sto sam navela u prethodnom svom komentaru dodala bih da se pola soljice ulja
    odnosi na polovinu onih malih soljica iz kojih se nekada pila kafa.
    Zaista vise ne znam sta bih rekla.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa tu si je zavrnula da joj ispadne gnjecavo. U postavci recepta rekla si "pola šolje ulja" !
      Svako će pomisliti na šolju za belu kafu, a ona hvata 2 dcl. Znači, ona je sunula tri puta više, imajući u vidu naknadnu ispravku ! Kad tih stvari treba poštovati strogu preciznost...

      Избриши
    2. U postavci pise "1/2 soljice ulje", a ne "pola šolje ulja", isto kao sto pise kasikice, a ne kasike, pa se podrazumeva koja je velicina kasike u pitanju.
      Moja je onda greska ako neko pod soljicom (solja u deminutivu) smatra solju od bele kafe.
      U buduce cu naglasiti.
      Izvinjavam se jos jednom!

      Избриши
  7. Krofne su odlicne.Svaka cast.Moja porodica ih obozava.Jedino ja dodajem jos sok od pola limuna.Volimo taj miris.

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala, drago mi je da uzivate u njima. Probacu i sa limunom. volim taj miris i ja ;)

    ОдговориИзбриши

Najviše Vam se dopalo!