Veoma ukusan namaz koji me je kupio na prvi zalogaj.
Napravila ga je koleginica i donela za doručak. Odmah sam tražila recept. Napravila i bila nezadovoljna jer nije bio tako dobar kao njen. Onda mi je otkrila tajnu: nemoj se držati strogo recepta, on je osnova, igraj se sa ukusima, probaj dok praviš i naći ćeš svoju idealnu kombinaciju. I bila je u pravu!
Evo osnovnog recepta i uputstva, a Vi se igrajte do Vaše idealne kombinacije ukusa.
- 300 gr leblebija
- 1 dl maslinovog ulja
- sok od jodnog limuna
- 1 supena kašika tahini/susam paste
- so
- 1 kafena kašičica belog luka u prahu ili 2-3 čena svežeg
priprema:
- Leblebije potopite veče pre pripreme humusa. Sutradan prospite tu vodu i nalijte svežu. Kuvajte leblebije. Kad voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte ih oko sat vremena. Skuvane leblebije procedite i smiksajte u blenderu zajedno sa belim lukom (količinu luka možete dozirati u zavisnosti od ukusa). Nastavite miksanje uz postepeno dodavanje ostalih sastojaka. Nemojte odmah staviti svu količinu, već probajte pa dozirajte do željene gustine, slanoće, intenziteta, odnosno ukusa.
- Dobija se znatna količina namaza pa možete masu podeliti i dodavati ukuse, npr. dobra kombinacija je kada se doda crvena mlevena parika, kao i kombinacija sa sitno seckanim vlašcem i sremušem.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
Нема коментара:
Постави коментар