уторак, 2. новембар 2021.

NIDŽIN KOLAČ

"Da li ima nešto slatko u ovoj kući?" - upitao me je sin
"Ako niste sve pojeli, onda ima." - odgovorih
"Sve smo pojeli, nema ništa! Kako se to dogodilo?" - bio je iznenađen
"Pa lepo, dogovor je kada se u kući nešto pojede, popije, pokvari,... ili je pri kraju, potebno je o tome obavestiti roditelje, što nije učinjeno, zar ne?" - prokomentarisala sam ozbiljno
"Da, ali vikend je, a vikendom praviš kolače" - rekao je
"Može jedan vikend i bez slatkiša" - bocnula sam ga
"Pa baš ako mora" - rekao je mazno
"A šta bi ti jeo slatko?" - upitala sam
"Pa nešto sa keksom, bananama, biskvitom,... ma bilo šta samo da je slatko"
I tako je nastao ovaj kolač!

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
  • 5 jaja
  • 6 vršnih supenih kašika šećera
  • 5 ravnih supenih kašika brašna
  • 1 velika jabuka
  • 2 banane
  • 150 gr mlevenog plazma keksa
  • 1/2 margarina
  • 200 gr prah šećera
  • 1 supena kašika kakaoa
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl. gazirane mineralne vode
priprema:
  • biskvit - Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u šne i postepeno dodati vršne (prepune) kakšike šećera, te mutiti dok ne dobijete čvrstu penu, a potom umutite i žumanca. Varjačom u ovu masu lagano umešajte kašiku po kašiku brašna (ravna kašika, ne prepuna). Dobijenu smesu izručite u pleh koji je ili podmazan i posut brašnom ili obložen peci-papirom. Peći na 200°C dok biskvit ne porumeni. Čačkalicom proveriti da li je iznutra pečen, ako se testo lepi za čačkalicu onda nije. Biskvit izručite na tacnu posutu kristal šećerom
  • Jabuke izrendajte na sitno rende, banane izgnječite, spojite, dodajte 150 gr prah-šećera i kakao, promešajte i prelijte vrućim istopljenim margarinom. Promešajte da se istopi šećer pa postepeno dodajte mleveni plazma keks. Po želji može i bez kakaoa. Masu prelijte preko biskvita i prohladite na sobnoj temperaturi. Za to vreme pripremite šlag
  • Šlag u prahu pomešajte sa 50 gr prah-šećera pa umutite sa kiselom vodom (najbolje se pokaza "Knjaz"). Šlag prelijte preko kolača i ostavite u frižider da se ohladi do posluženja.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!