петак, 13. август 2021.

DOBOŠ TORTA

 Starinska dobošica po receptu moje svekrve.

Kod ove torte je najveći problem ispeći tanke kore, što se odlično postiže ukoliko imate kalupe tj. tepsije za njih. Neki ih razvaljaju na obrnutoj strani manjeg pleha, a ja... pa kore za rozen tortu su spas :)

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:

  • 450 gr putera
  • 650 gr šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 4 jaja
  • 2 supene kašike ruma
  • 200 gr brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 1/2 lit. mleka
  • 1 puding od čokolade
  • 1 kafena kašikica kakaoa
priprema:
  • Penasto umititi 200 gr putera pa dodati 200 gr šećera i 1 vanil-šećer. Nastaviti sa mućenjem pa dodati 4 žumanca i 2 kašike ruma. Posebno umutiti 4 belanca pa dodati u masu sa žumancima. Varjačom umešati 200 gr brašna i 2 peci-praška.
          * Od ove mase ispeći 5-7 tankih korica *
  • fil - Od 1/2 litre mleka odvojiti malo pa razmutiti puding od čokolade, kašikicu kakakoa i 150 gr šećera. Razmućenu masu skuvati u preostalom mleku. Kada se ohladi umutiti sa 250 gr putera i sjediniti u fin krem.
  • filovanje - Formirati tortu tako što ćete svaku ispečenu koricu filom. Poslednju koricu ne mažete filom već prelivate glazurom.
  • glazura - Rastopiti 300 gr šećera i odmah vrelo preliti preko gornje kore i zarezati na 12 delova ako je torta okrugla, ako je drugog oblika onda na šnite.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!