четвртак, 8. април 2021.

NAMAZ od SUSAMA - TAHINI pasta

Da bi napravila dobar humus potreban je namaz od susama ili tahini pasta. U početku sam kupovala gotov jer mi je tako bilo najlakše ali vremenom sam primetila da ne mogu uvek da pronađemtahini od istog proizvođača pa sam tim nije isti ni ukus, ni kvalitet, a ni cena, pa sam guglajući ponetu pronašla razne recepte. Ovaj što sledi mi se najviše dopao, a predstavlja bazu i za "Susam pastu sa medom" lekovitu poslasticu koju sam već objavila na svom blogu.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 300 gr susama
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kafena kašikica sok od limuna
  • po ukusu so ali može i bez
priprema:
Susam na tihoj vatri propržite u tiganju. Pazite da ne zagori jer će biti gorak. Mešajte da dobije zlatnu boju. Čim je propržen preručite ga u drugi sud da se prohladi. Potom ga sameljite u prah. Korisitm Nutribulit sa nožem za mlevenje semenki i odlično se pokazao. Samleveni susam potom preručim u secka iz razloga što je posuda šira i mod ručnog miksanja. Dodati maslinovo ulje i sok od limuna. Sve izmiksati u finu pastu.
Po potrebi i ukusu možete dodati so, ali ja je ne stavljam jer pastu koristim i za poslastice.
U nekim receptima nema limun soka ali meni je sa njim ukusnije. Takođe, kažu da može da se koristi susamovo ulje umesto maslinovog.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!