Pasta od susama odnosno popularna Tahini pasta sve se češće koristi i u našoj ishrani. Prvi put sam za nju čula pre nekoliko godina kada sam probala domaći humus po receptu koleginice. Naravno guglajući o tome pronašla sam razne recepte.
Kako stižu neke godine sa posledicama koje nosi brz život, prirodna zagađenja, a i ona koja su nam drugi devedesetih poslali, potom stare i nove bolesti, sve više posežemo za lekovima ali i "bakinom apotekom", mada dolazi nam i prirodna alternativa iz drugih zemalja.
Mnogo raznih recepata i varijacija na interentu, lekovita svojstva, čuda i realnosti. Za ovu lekovitu poslasticu kažu da sadrži sve ključne sastojke za zdravlje, među njima vlakna, magnezijum, cink, gvože, kalcijum, niz vitamina (posebno B grupe),... Delotvorno deluje na regulaciju visokog pritiska, loših holesterola, nepravilnih okucaja srca i bolju cirkulaciju. Daje energiju za psiho-gfzički rad, a rešava problem umora i stresa...Naravno, budite strpljivi, redovno koristite ovu pastu i prvi rezutati su vidljivi nakon tri nedelje. Tako bar piše na raznim internet stranama.
Prvi put ga sada pravim, pa ću videti i javiti rezultate. Ako neko ima iskustva, neka ih ostavi u komentaru.
- 300 gr susama
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kafena kašičica soka od limuna
- 300-400 gr meda
priprema:
Susam na tihoj vatri propržite u tiganju. Pazite da ne zagori jer će biti gorak. Mešajte da dobije zlatnu boju. Čim je propržen preručite ga u drugi sud da se prohladi. Potom ga sameljite u prah. Korisitm Nutribulit sa nožem za mlevenje semenki i odlično se pokazao. Samleveni susam potom preručim u secka iz razloga što je posuda šira i mod ručnog miksanja. Dodati maslinovo ulje i sok od limuna. Sve izmiksati u finu pastu.
U ćistu teglu sipati polovinu količine meda, pa pastu od susama, promešajte, dodajte preostali med i sve fino umešajte. Po receptu je 300 gr meda ali ja sam dodala još 100 jer mi je masa finija.
Držati u frižideru. Preporuka je da se konzumira po jedna kašikica, ujutru, na prazan stomak. Mada može i do 2-3 na dan kada osetite nedostak energije. Vrlo je ukusno ali kalorično. Prava energetska bomba!
Нема коментара:
Постави коментар