potrebno je:
- 10 jaja
- 18 kašika šećera
- 200 gr šećera
- 20 kašika mlevenih oraha
- 200 gr mlevenih oraha
- 12 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 1/2 limuna
- 1 lit. mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 kg butera
- 100 ml vode
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kutije jafa-keksa
- 200 ml soka od narandže
- kora (2 kom) - Odvojiti 5 žumanaca od belanaca pa ih umutiti sa 5 kašika šećera, 1 kašikom ulja, 2 kašike brašna i 10 kašika mlevenih oraha. Belanca posebni ulupati sa par kapi limunovog soka pa dodati u žumanca. Masu izjednačiti, sipati u pleh postavljen papirom za pečenje i stvaiti da se peče na 200°C oko 10 min. Smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti sa pečenjem još 15ak minuta u zavisnosti od rerne. Pečenu koru staviti na papir za pečenje na kojem se pekla i ostaviti da se ohladi. Ohladjenu koru vodoravno prerezati na dva dela.
- Postupak ponoviti još jednom na isti način. Na ovako prirpemljene kore nanositi fil. tj. spajati tortu.
- I fil - 8 kašika šećera pomešati sa 8 kašika brašna i 2 kesice vanil-šećera i 2 dl mleka. Staviti 8 dl. mleka da provri, skinuti sa ringle, sipati umućenu masu, vratiti na ringlu i na minimalnoj temperaturi uz neprestano mešanje kuvati dok se krem ne zgusne. Pomeriti sa ringle, ostaviti da se ohladi, dodati umućen 1 buter od 250 grama i masu dobro izjednačiti.
- II fil - Ušpinovati 200 gr šećera sa 100 ml vode, pa u vruću masu dodati 200 gr mlevenih oraha i otopljnih 100 gr čokolade za kuvanje. Ostaviti da se ohladi pa dodati umućen 1 buter (250gr) i masu izjednačiniti.
- filovanje: - Svaku koru i jafa keks poprskati sa malo soka od pomorandže.
- Tortu spojiti na sledeći način: kora+1/4 I fila+jafa keks+1/4 I fila+kora+1/2 II fila+kora+1/4 I fila+jafa keksa+1/4 I fila+kora+1/2 II fila i premazati celu tortu.
- Ukrasiti po želji šlagom, jafa keksom i sl.
- Ovako pripremqenu tortu ostaviti najmanje 2 sata u frižideru. Tortu pre služenja ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Нема коментара:
Постави коментар