Omiljene kiflice mog sina i ostalih mališana!
Za doručak, užinu, večeru, za poneti, sa jogurtom ili čoko-mlekom.
Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva
Potrebno je:
- 1 kockica svežeg kvasca
- 1/2 lit. mleka
- 1 kafena kašikica šećera
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- 2 kafene kašikice soli
- 50 ml ulja
- 9 viršli
- 1 jaje i malo soli za premazivanje
- susam po želji
Priprema:
- Kvasac razmutiti u mlakom mleku sa šećerom. Ostvaiti kvasac da nadođe. U veći sud staviti brašno. Napraviti u sredini udubljenje i stavite jaje, so i ulje, pa ulijte nadošli kvasac. Prvo promešajte sve lagano varjačom, pa onda umesite fino test bez dodavanja brašna. Ne treba dugo mesiti. Pokrijte i ostavite da se testo digne.
- Na pobrašnjenu površinu izručite testo, malo premesite i podelite na tri obge/dela. Svaki deo razvijte oklagijom u krug i isecite 12 trouglova.
- Viršle secite po želji. Obično sečem na pola po dužini i po širini (dobijem 4 kom.). Uviti viršle u kiflice i poređajte u pleh na peci papir.
- Svaku kiflicu premazati umućenim i posoljenim jajetom i posuti susamom po želji.
- Ostaviti da odstoji još nekik 15-20 min. da narastu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok ne porumene.
Нема коментара:
Постави коментар