Dekoracija ove torte odgovara i njenom nazivu. Za jestive slike je bio zadužen Slaki. Bogata, izdašna i sita, ali mogu reći za neke i skupa. Ipak, ovakva torta se obično i pravi za specijalne prilike.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
Potrebno je:
- 24 jaja
- 480 gr šećera
- 30 supenih kašika šećera
- 240 gr mlevenih badema
- 540 gr mlevenih oraha
- 200 gr mlevenih lešnika
- 4 supene kašike brašna
- 2 putera (2x250 gr)
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 12 supenih kašika vrelog mleka
Priprema:
- kora sa bademima - Umutiti 6 belanaca sa 120 gr šećera u čvrstu penu. Dodati 120 gr mlevenih badema i 1-2 supene kašike brašna (u zavisnosti od gustine dobijene mase koja zavisi od veličine jaja i kako ste umutili penu od belanaca - ja obilno stavim jednu vršnu kašiku). Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 160°C (ali iapk sve zavisi od rerne, moja je stara, klasična)
- kora sa orasima - Umutiti 6 belanaca sa 120 gr šećera u čvrstu penu. Dodati 120 gr mlevenih oraha i 1-2 supene kašike brašna (u zavisnosti od gustine dobijene mase koja zavisi od veličine jaja i kako ste umutili penu od belanaca - ja obilno stavim jednu vršnu kašiku)
- fil - Skuvati na pari 24 žumanaca umućena sa 24 supene kašike šećera. U prohlađen fil dodati 2 izmiksana putera.
- U 1/3 dobijenog fila dodati 200 gr mlevenih lešnika. Fino sjediniti.
- U 2/3 dobijenog fila dodati 200 gr otopljene čokolade. Fino sjediniti.
- fil sa orasima - Popariti 300 gr mlevenih oraha sa 10-12 supenih kašika vrelog mleka koji je zaslađen sa 5-6 supenih kašika šećera.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
- filovanje - kora sa bademima + fil sa orasima + kora sa orasima + čokoladni fil + kora sa bademima + fil sa lešnicima + kora sa orasima + čokoladni fil
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
Нема коментара:
Постави коментар