понедељак, 24. новембар 2014.

Rolovana PAPRIKA sa TUNJEVINOM - posno

Jednostavno, a ukusno!

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • pečena paprika
  • 2 konzerve tunjevine
  • 100 ml posnog majoneza
  • sok od 1/2 limuna
  • so, biber
  • peršunovo lišće

priprema:
Pečenu papriku očistite i napravite filete. Broj pečenih paprika nije strogo određen jer sve zavisi od njihove veličine i količine nadeva koji stavite na file.
Tunjevinu ocedite iz konzerve i pomešajte sa majonezom, te sitno iseckanim peršunovim lišćem i limunovim sokom, začinite po ukusu.
Kašikom vadite smesu i rasporedite po filetima pečene paprike. Uvijte svaku u rolat.

понедељак, 17. новембар 2014.

MED sa DJUMBIROM

potrebno je:
  • 500 gr meda
  • 300 gr svežeg korena đumbira
  • 1 limun
priprema:
Đumbir oljuštiti i naribati na sitno rende ili u električnom secku. Dobro ga ocediti jer zadržava ljutinu i gorčinu. Ako vam to ne smeta, ne morate.Pomešati sa pola kilograma domaćeg meda (koristim bagremov) - to je pola tegle od 720ml. Limun dobro oprati - obično ga prvo operem toplom vodom, pa ostavim 24h potopljen u rastvoru sode-bikarbone i vode, onda ga opet operem pod mlazom tople vode i istrljam četkicom, pa obrišem suvom krpom. Limun iseći na kolutove, pa poređati po obodu tegle, staviti jedan kolut na dno i jedan ostaviti. Limun  Sipati u tegle med pomešan sa đumbirom i na vrh staviti preostali kolu limuna. Zatvoriti teglu poklopcem i odložiti npr.u špajz na 3 dana.

Od četvrtog dana konzumirati po jednu supenu kašiku ujutru i uveče, mada može i više puta na dan.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Ovaj recept sam dobila od sestre i kaže da je odličan za detoksikaciju, a kolega se nadovezao da je odličan i za jačanje imuniteta.
Na internetu postoje slične varijacije ovog recepta, kao i njegovo lekovito dejstvo.

среда, 5. новембар 2014.

ČOKOLADNA GLAZURA

Ova čokoladna glazura nakon hlađenja ostaje meka za lako sečenje. 

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:

  • 3 rebra/štangle čokolade za kuvanje od 200 gr
  • 5 kašika mleka
  • 5 kašika šećera
  • 30 gr margarina
priprema:
Potrebne su dve šerpice, stim da je jedna za broj veća od druge. U veću šerpicu sipati do pola vode, na nju staviti manju šerpicu sa izlomljenom čokoladom i ostalim sastojcima. Uključiti ringlu na srednju temperaturu. Kako se voda bude zagrevala doći će do laganog topljenja čokolade, šećera i margarina i zagrevanja mleka. Sve vreme mešajte žicom dok se glazura ne zgusnene tako da dobijete finu glazuru za prelivanje. Vruću je prelijte preko kolača ili torte. 

Najviše Vam se dopalo!