среда, 12. мај 2010.

BORANIJA

potrebno je:
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 100 gr šargarepe
  • 450 gr boranije
  • 4 krompira
  • mirođija
  • peršun
  • začin
  • 1 kašikica aleve paprike
  • biber
  • jaja
  • 2 kašike pavlake
priprema:
U dublji sud sipati ulje i zagrejati ga na umerenoj temperaturi te dodati sitno iseckan luk. Potom dodati 1 dl vode i dinstati da luk postane staklast. Dodati šargerepu isečenu na kockice ili kolutove. Naliti 1 dl vode. Kada šargarepa omekša dodati boraniju, sušenu mirođiju i peršun. Ako koristite sveže začine nemojte sada dodavati, već pred kraj kuvanja. Dodati začin. Dolijte vode da ogrezne i kuvajte dok voda ne ispari. Potom dodajte krompir isečen na kockice. Dodati alevu papriku i biber po ukusu. Promešati. Sipati vode da gotovo napunite sud. Kuvati dok krompir ne bude skuvan. Potom u čorbu razbijte jaja koliko želite i pojačajte vatru da lagano vri da bi se jaja skuvala. Kada su jaja skuvana isključite šporet i umešajte lagano pavlaku. Umesto pavlake može i jogirt ili mleko. Ako dodate bilo šta mlečno čorbu ne valja podgrevati. Zato možete pavlaku dodati kada čorbu već servirate u tanjir. Po želji dodajte 1 kašiku sirćeta.

уторак, 11. мај 2010.

KOKOS KOCKE

potrebno je:
  • 2 jaja
  • 600 gr šećera
  • 3 šoljice ulja
  • 6 šoljica mleka
  • 350 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 gr mleka
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr kokosa
priprema:
Umutiti 2 jaja sa 300 gr šećera, 3 šoljice ulja (šoljica od kafe iz kojih se nekada pilo ili ako ih nemate onda 1dl), 3 šoljice mleka, 350 gr brašna i peci praškom. Dobro umućenu masu peći u namašćenom i pobrašnjenom četvrtastom plehu na 200°C. Kad se ohladi iseći na kocke.
preliv:
Prokuvati 300 gr šećera sa 3 šoljice mleka, 200 gr margarina i 100 gr čokolade za kuvanje.
U vruć preliv umakati kocke pa uvaljati u kokos.

субота, 08. мај 2010.

KVAŠENICE

Hleb u jaje ili prženice ili moča,...neki su od naziva. Mi ih jednostavno zovemo kvašenice jer se hleb kvasi u jaja i mleko, a onda peče. U svakom slučaju zgodan način da se rešite starog hleba, a uz jogurt ili kiselo mleko odličan obrok, mada kaloričan.


potrebno je:
  • stari hleb
  • jaja
  • mleko
  • so
  • ulje ili mast
priprema:
Stari hleb iseći na kriške. Jaja umutiti sa solju i malo mleka. U zavisnosti od broja kriški hleba variraće i broj jaja i količina mleka i soli. Otprilike 1 jaje na 2 kriške hleba. A na 10 jaja oko 1 dl mleka. Sve zavisi od ukusa jer ih možete pripremiti i bez mleka već od čistih jaja kada su i najukusnije.
Hleb umakati u umućena jaja i peći na vreloj masnoći vrlo kratko koliko da hleb dobije lepu boju.
Pečen hleb stavljati na papir da se ocedi suvišna masnoća.
Služiti uz jogurt, kiselo mleko, mleko, čaj, a ja obožavam da ih jedem uz kiseli kupus.

Najviše Vam se dopalo!