Hleb u jaje ili prženice ili moča,...neki su od naziva. Mi ih jednostavno zovemo kvašenice jer se hleb kvasi u jaja i mleko, a onda peče. U svakom slučaju zgodan način da se rešite starog hleba, a uz jogurt ili kiselo mleko odličan obrok, mada kaloričan.
potrebno je:
- stari hleb
- jaja
- mleko
- so
- ulje ili mast
priprema:
Stari hleb iseći na kriške. Jaja umutiti sa solju i malo mleka. U zavisnosti od broja kriški hleba variraće i broj jaja i količina mleka i soli. Otprilike 1 jaje na 2 kriške hleba. A na 10 jaja oko 1 dl mleka. Sve zavisi od ukusa jer ih možete pripremiti i bez mleka već od čistih jaja kada su i najukusnije.
Hleb umakati u umućena jaja i peći na vreloj masnoći vrlo kratko koliko da hleb dobije lepu boju.
Pečen hleb stavljati na papir da se ocedi suvišna masnoća.
Služiti uz jogurt, kiselo mleko, mleko, čaj, a ja obožavam da ih jedem uz kiseli kupus.
i ja isto ovako pravim i zovim ih kvasenice :)
ОдговориИзбришиDrago mi je :) Vrlo retko srecem ljude koji ih tako zovu. Uglavnom ih svi znaju kao przenice. Svako dobro!
ОдговориИзбришиKod nas se prženice peku na plutni ili u tosteru
ОдговориИзбриши