петак, 25. септембар 2009.

GRAŠAK

potrebno je:
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 100 gr šargarepe
  • 450 gr graška
  • 4 krompira
  • 2 para safalade 
  • mirođija
  • peršun
  • začin
  • aleva paprika
priprema:
U dublji sud sipati ulje i zagrejati ga na umerenoj temperaturi te dodati sitno iseckan luk. Potom dodati 1 dl vode i dinstati da luk postane staklast. Dodati šargerepu isečenu na kockice ili kolutove. Dodati 1 dl vode. Kada šargarepa omekša dodati grašak, sušenu mirođiju i peršun. Ako koristite sveže začine nemojte sada dodavati. Dolijte vode da ogrezne i kuvajte dok voda ne ispari. Potom dodajte safaladu isečenu na kolutove i krompir isečen na kriške ili kockice. Dodati začin i alevu papriku. Promešati. Sipati vode po želji u zavisnosti da li želite čorbu ili paprikaš. Kuvati dok krompir ne bude skuvan.


Ako želite paprikaš potrebno je da se dobro ukrčka tj. da ostane vrlo malo tečnosti ili prelijte hladnom zaprškom kao na prikazanoj slici.
Umesto safalade mozete koristiti piletinu.  

четвртак, 24. септембар 2009.

ČOKOLADNA GLAZURA

potrebno je:
  • 250 gr čokolade za kuvanje
  • peci papir

priprema:
Kupiti kvalitetnu čokoladu za kuvanje pa je izlomiti, te otopiti.
Iskrojite peci papir da odgvara obliku i veličini torte ili kolača.
Vrelu otopljenu čokoladu razliti preko peci papira i jednako premazati. Ostaviti da se hladi. Kada čokolada počne da se steže, nožem je lagano iseći na kvadrate, trouglove, pravougaonike ili kakav već oblik želite da ime parče vašeg kolača ili torte. Pazite da ne prerežete papir. Ostavite da se glazura prosuši. Onda je stavite na kolač ili tortu. Kada se ohladi skinite papir. Imate gotovu šemu za rezanje.
Čokolada će biti krckava i lomljiva.

Hvala Jadranki!

ROLAT moje Majkice

Nikada neću zaboraviti svoj sedamnaesti rođendan. Ekipa iz razreda radila je blok praksu u trajanju od nedelju dana u fabrici koja je bila u blizini kuće u kojoj su živeli moji baka i deka. Tu baku smo svi zvali Majka tj. Majkica. Kao i za svaki rođendan pre ovog drugari su očekivali da ih počastim. Majka je došla na ideju da ispeče moj omiljeni rolat sa pekmezom od kajsija. I ispekla je 3 komada. Masu za biskvit rolata nije mutila mikserom kao što ja sada radim već ručno, onom starom spiralnom mutilicom, ne zato što nije imala mikser, već što je po njenoj priči tada biskvit najukusniji. I verujte bila je u pravu.
Evo recepta za taj, najjednostavniji i najukusniji rolat.

potrebno je:
  • 7 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 peci prašak
  • 1 kašika vode
  • pekmez od kajsija 
priprema: 
Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca pa dodati vršnu kašiku po kašiku šećera te umutiti čvrst šne. Potom dodati žumanca i umutiti. Brašno pomešati sa peci praškom. Ravnu kašiku po kašiku brašna dodavati umućenim jajima ali mešati lagano varjačom. Na kraju dodati kašiku vode promešati i izliti u pleh obložen pevi papirom. Peći na 200°C i prvih 10' ne otvarati rernu.
Kada piškota porumeni tj. kada je ispečena izvaditi iz pleha zajedno sa peci papirom i toplu umotati u rolat, te ostaviti da se prohladi da bi tako dobila oblik rolata. Potom je odmotati i sknuti papir. Namazati je pekmezom i ponovo uviti u rolat. Ostvaiti da se ohladi pa iseći na kolutove prsta debljine


Ovoj je osnovni recept za rolat.
Možete koristiti bilo koji pekmez, marmeladu ili džem. Isto tako rolat možete filovati raznim kremama, dodavati voće, žele bombone i sl.
U biskvit rolata možete dodati kakao da bi bio čokoladan ili ga bojiti bojom za kolače.
Gotov rolat možete posuti prah šećerom ili glazurom.
Kombiujte. Pustite mašti na volju.

Hvala Majka!!! 

среда, 23. септембар 2009.

KAFA u kancelariji

Obično popijem 2-3 kafe na dan. Ona jutarnja sa mlekom i suprugom je obavezna, a sve ostalo kako-tako. Na poslu je popijem ponekad. Čitajte: ako ima mleka, ali ne u prahu. I bilo ga je dok smo imali frižider u susednoj kancelariji. Kada su ga ukinuli, ja sam sebi ukinula kafu jer je čistu ne mogu piti. Onda sam došla na ideju da probam 2u1, pošto ne volim slatko. Nije bilo loše, ali trebalo mi je nešto jače. Pa sam odustala od ispijanja kafe. A onda jednog dana koleginica me pozove na "kofiranje". Pristanem na 2u1. Ukus je bio fenomenalan. Kako kad je ista kafa, na isti način? Onda mi je priznala da je greškom u moju šolju dodala i običnu kafu. Fantastična kombinacija.
potrebno je:
  • 1 kesica kafe 2u1 ili 3u1
  • 1 kašikica kafe
  • 2 dl vrele vode
priprema:
 U vašu omiljenu šolju koja vam stoji u kancelariji sipajte sadržaj kafe iz kesice 2u1 ili 3u1 ako volite slatku varijantu. Ja preferiram 2u1, marka nije važna. U stvari imam ja svoju omiljenu ali nema reklame. Potom dodajte kašikicu, ali ne vršnu, omiljene mlevene turske kafe i promešajte. Ključalu vodu prelijte preko kafe do pola šolje i promešajte, pa dodajte ostatak vode tj. naputnite šolju.


 Hvala Olgice!

уторак, 22. септембар 2009.

GRAHAM HLEB iz mini-pekare

Obožavam da jedem hleb. Na tržištu ima raznog. Svi me posle "naduvaju", brzo zasite ali brzo i ogladnim. Puni aditiva i ko zna čega. Onda sam probala one koji se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane. Ukusni, a skupi. Pa sam rešila da kupim mini pekaru. Sada pravim hleb. Kombinujem razne vrste brašna, zrnevlja,...Veoma su uskusni ali treba biti oprezan: kad počnete da ga jedete ne možete se zaustaviti, što može biti pogubno za vašu liniju.

potrebno je:
  • 310 ml vode
  • 300 gr graham brašna
  • 260 gr belog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 20 gr margarina 
  • 1 kesica suvog kvasca
priprema:
Izvaditi posudu za prirpemu hleba iz mini-pekare i u nju sipati vodu, pa brašno. Sa svake strane sipati po kašiku šećera i po pola kašikice soli i po 10 gr margarina. U sredini brašna napraviti malo udubljenje ali ne do vode i sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na program za graham hleb, srednju boju korice, težinu na 750 gr.

понедељак, 21. септембар 2009.

PADOBRANCI

potrebno je:
  • 4 jaja
  • 300 gr šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 1 kašika prezli/mrvica
  • 50 gr čokolade za kuvanje
  • 1/2 butera
 priprema:
  • biskvit - Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera, pa u to lagano umešati orahe i prezle/mrvice. Biskvit vaditi kašikicom i poređati u podmazan pleh ili na peci-papiru. Sušiti na 180°C.
  • krem - Umutiti  žumanca sa100 gr šećera, dodati istopljenu čokoladu. Kada se masa prohladi dodati buter.
  • filovanje - Sastavljati kremom po dve puslice. Dekorisati ostatkom krema i čoko-glazurom 

недеља, 13. септембар 2009.

KREMPITA

Za ovaj recept se zahvaljujem svojoj zaovi iz Hrvatske! 
Probala sam mnogo krempita ali ovu koju je ona napravila 
bila je ubedljivo najbolja.
Prikazaću vam recept sa dve kore.

 
potrebno je:
  • lisnato testo
  • 6 jaja
  • 350 gr šećera
  • 4 vanilin šećera
  • 150 gr brašna
  • 150 gr vanila pudinga
  • 2 lit. mleka
  • prah šećer za posipanje 
priprema:
Lisnato testo ne morate sami praviti već ga kupite zamrznuto ili gotovo pečeno. Ako ste kupili zamrznuto ispecite ga prema uputstvu. Gotove pečene kore su praktičnije, a razlika u ceni je veoma mala. Samo pazite da ih ne polomite.
Razdvojite žumanca od belanaca. Pomešajte šećer i vanilin šećer pa umutite sa žumancima. Pomešajte brašno i puding od vanile pa razmutite sa 1/2 lit. mleka. Sjedinite mikserom razmućeno brašno i puding sa umućenim žumancima sa šećerom. U veliki sud stavite 1.5 lit. mleka da provri na tihoj vatri. Kada mleko provri uliti pripremljenu masu i mutiti mikserom da se skuva kao puding. Kada se zgusne isključiti šporet.
Posebno ulupajte šne od belanaca i dodajte vrućem filu mešajući lagano varjačom.
Kada se fil malo prohladi izlijte ga na koru. Poklopite drugom korom i malo pritisnite. Pospite prah šećerom.

недеља, 06. септембар 2009.

TESTO za PALAČINKE

potrebno je:
  • 2 jaja
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica soli
  • kora limuna
  • 2 dl kisele mineralne vode 
  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 lit. mleka
  • ulje 
priprema:
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju stavite jaja, šećer i so. Mikserom ili žicom umutiti. Dodati kiselu vodu i malo narendane kore limuna koji ste prethodno dobro oprali. Uz neprekidno mešanje dodavati naizmenično brašno i mleko tako da se dobije lepa gusta masa za palačinke.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Količina dobijenog testa dovoljna je za 20 tankih palačinki.
Za veću kličinu ovoj smesi možete dodavati brašno, mleko, kiselu vodu.


Hvala koleginici Ireni!

Saveti:
  • Testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
  • Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
  • Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
  • Koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.
  • Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte
  • Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.
  • Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.
  • Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.
  • Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.
  • Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 300°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.
  • Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.
  • Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.
  • Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.

субота, 05. септембар 2009.

PILEĆE IZNUTRICE sa TESTENINOM

potrebno je:
  • 500 gr pilećih iznutrica - srce, džigerica i bubci
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • malo peršun lišća 
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašikica mlevene crvene paprike
  • 1 kašika začina
  • testenina
  • so 
priprema:
Luk očistiti, oprati i sitno iseckati. Na ulju prorpžiti luk pa naliti vodom da ogrezne. Dinstati. Kada luk postane staklast dodati očišćenu, opranu i sitno iseckanu  šargarepu (može i zamrznuta). Dodati vode i dinstati dok se povrće ne sjedini. Iznutrice oprati i sitno iseći pa dodati povrću. Posuti kašikom začina i promešati.Dinstati natihoj vatri. Kada je meso gotovo dodati malo sitno iseckanog peršun lišća i mlevenu papriku. "Ukrčkati"
Posebno skuvati testeninu na uobičajen način
Umesto testenine možete prirpemiti baren krompir ili krompir pire.



Najviše Vam se dopalo!