Moja komšinica baka Lepa bila je dobra žena.
Od nje smo naučili mnogo, pa i to kako se pravi najbolja lenja pita.
- 1 margarin
- 2 jaja
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- 1/2 peci praška
- 1 šolja šećera
- brašno
- 1 kg jabuka
- šećer
- griz
- nadev: Oljuštite i na sitno rende izribajte jabuke. Dodajte šećer po ukusu, promešajte i ostavite dok pripremite testo
- testo: Umutiti jaja sa margarinom, pa redom dodati 1 šolju šećera, ulja i mleka, te peci-prašak. Brašno dodavati postepeno, po ptrebi tako da umesite testo koje neće biti tvrdo. Podelite ga na dva dela. Od peci-papira isecite kroj veličine pleha u kojem ćete peći pitu. Po kroju razvijte 1/2 testa. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite pa stavite testo. Na isti način razvijte i drugu polovinu testa.
- filovanje: Pospite testo u pleh sa mlao griza pa prelijte nadev od jabuka koji ste prethodno ocedili. Prekrijte nadev drugom polovinom testa. Pecite na 220 °C dok testo blago ne porumeni. kada je pita gotova pospite je prah šećerom.
- Kolač je ukusniji sutradan i što duže stoji.
Нема коментара:
Постави коментар