Nova godina, Božić, Krsna slava - nisu mogli da prođu bez maminih žerbo kocki. Probala sam jednom da ih napravim po nekom receptu i nisu uspele, tj. kolač nije bio pečen, a testo živo. Zato kada sam ih pri put radila, otud i ova fotka, napravila sam sa tri kore i kocke su bile odlične, meke , sočne. Ipak, lepše je sa četiri tanje kore, ali zadovoljna sam za početak.
Foto:EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
- 1/2 kocke kvasca
- 1/2 lit. mleka
- 2 kafene kašikice šećera
- 250 gr masti
- 1/2 kg brašna
- 5 supenih kašika šećera
- soda-bikarbona
- pekmez od kajsija
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr šećera
- čokoladna glazura
priprema:
- Pola kockice kvasca razmutiti sa 1 dl toplog mleka i 2 kašikice šećera. Ostaviti da nadođe.
- Penasto umutiti mast, pa umesiti sa brašnom i 5 kašika šečera i "na vrh noža" sode-bikarbone.
- Pomešati nadošli kvasac i testo, pa sve umesiti sa ostatkom mleka.
- Podeliti na 4 kore/obge (ja sam na tri deblje)
- Pomešati mlevene orahe i šećer
- Razviti prvu koru veličine pleha. Staviti je u podmazan pleh. Premazati je pekmezom od kajsija. Debljina sloja pekmeza ne treba da bude prevelika ali dovoljno da se lepo premaže kora.
- Posuti izmešanim orasima i šećerom.
- Ponoviti postupak sa drugom i trećom korom
- Razviti četvrtu koru, staviti preko treće i preliti je čokoladnom glazurom
- Peći na 200°C oko pola sata
čokoladna glazura:
- Rastopiti 2 štangle čokolade ili 2 supene kašike kakaoa, manje parče margarina, 5 supenih kašika mleka i 5sup. kašika šećera. Kuvati uz mešanje dok se sve fino ne sjedini.
Нема коментара:
Постави коментар