уторак, 16. мај 2023.

PITA sa SIROM i SPANAĆEM

"Popaj je bio u pravu u vezi sa spanaćem: 
tamno zeleno, lisnato povrće je najzdravija hrana na planeti. 
Kao celovita hrana, nudi najviše nutritivnih vrednosti po kaloriji."
- Michael Greger 

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

potrebno je:

  • 5 jaja
  • 1 kafena kašikica (kk) soli
  • 2 dl ulja
  • 2 dl gazirane mineralne vode
  • 200 gr feta sira
  • 200 gr mladog sira
  • 1/2 kesice peci-praška
  • 200 gr baby-spanaca
  • 1 supena kašika (sk) ulja
  • 20 gr putera
  • 2 dl kiselog mleka
  • kore za pitu
  • malo ulja za podmazivanje pleha
  • malo ulja + gazirana voda za premazivanje pite
priprema:
  • Umutiti jaja sa 1 kk soli, dodati 2 dl ulja i 2 dl gazirane mineralne vode (koristim "Knjaz Miloš"). Feta i mlad sir izgnječiti viljupkom pa dodati u smesu. Umešati i peci-prašak.
  • Na 1 sk ulja propržiti opran baby-spanać, pa dodati puter i mešati dok se puter ne istopi i ne sjedini sa spanaćem. Izručiti u masu od sira i dodati kiselo mleko, pa fino sjediniti.
  • Odvojiti 5 kora: 3 kore za donji deo i 2 kore za preklapanje.
  • Tri kore staviti u podmazan pleh, poprskati sa malo mixa ulja+gazirane vode.
  • Preostale kore iscepkati na sitne komade i pomešati sa nadevom sira i spanaća. Preliti ravnomerno preko kora u tepsiji.
  • Prekreti sa 2 kore koje su prethodno odvojene. Premazati ih sa mixom ulja+gazirane vode i viljuškom izbušiti rupice.
  • Peći na 220C dok ne dobijete zlatnu koru.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!