петак, 30. децембар 2022.

KIFLICE sa VIRŠALAMA

 Omiljene kiflice mog sina i ostalih mališana! 
Za doručak, užinu, večeru, za poneti, sa jogurtom ili čoko-mlekom.

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

Potrebno je:
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1/2 lit. mleka
  • 1 kafena kašikica šećera
  • 1 kg brašna
  • 1 jaje 
  • 2 kafene kašikice soli
  • 50 ml ulja
  • 9 viršli
  • 1 jaje i malo soli za premazivanje
  • susam po želji
Priprema:
  • Kvasac razmutiti u mlakom mleku sa šećerom. Ostvaiti kvasac da nadođe. U veći sud staviti brašno. Napraviti u sredini udubljenje i stavite jaje, so i ulje, pa ulijte nadošli kvasac. Prvo promešajte sve lagano varjačom, pa onda umesite fino test bez dodavanja brašna. Ne treba dugo mesiti. Pokrijte i ostavite da se testo digne.
  • Na pobrašnjenu površinu izručite testo, malo premesite i podelite na tri obge/dela. Svaki deo razvijte oklagijom u krug i isecite 12 trouglova.
  • Viršle secite po želji. Obično sečem na pola po dužini i po širini (dobijem 4 kom.). Uviti viršle u kiflice i poređajte u pleh na peci papir.
  • Svaku kiflicu premazati umućenim i posoljenim jajetom i posuti susamom po želji.
  • Ostaviti da odstoji još nekik 15-20 min. da narastu.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok ne porumene.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!