Bulgur, za moju porodicu novootkrivena namirnica, po savetu nutricioniste.
Bulgur je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Ima veoma visoku hranljivu i proteinsku vrednost u odnosu na druge žitarice, sadrži vitamine B, cink, gvožđe i vlakna. Preporučuje se kod dijeta zbog velikog udela karbohidrata i dijetetskih vlakana koji pomažu u borbi protiv kancera, dijabetesa i bolesti srca. U odnosu na pirinač ima duplo manje kalorija i duplo više dijetetskih vlakana. Tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um.
Posebno je dobar za decu i starije osobe.
izvor: www.biospajz.rs
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
priprema:
- Dinstati 1/2 kg mešanog mlevenog mesa sa 1 dl supe/vode, na umerenoj temperaturi. Varjačom rastresti meso da bude bez grudvica. Dodati prstohvat soli i bibera.
- Kada meso dobije svetlu boju dodati kesicu Frikom bulgur mešavine. Začiniti: so, biber, kurkuma, đumbir i beli luk u prahu, sitno seckani sveži ili suvi peršun, vlašac (sve po ukusu).
- Meso i zamrznuto povrće puštaju svoju vodu i sokove tako da nekada ne treba podlivati vodom ili supom (proceđena supa od ranije kuvanja ili skuvati kockicu supe)
- Nakon 15-ak minuta umešati 2 dl pavlake za kuvanje
- Po želji skuvati testeninu.
Нема коментара:
Постави коментар