субота, 1. октобар 2022.

BULGUR sa povrćem i mesom

Bulgur, za moju porodicu novootkrivena namirnica, po savetu nutricioniste. 

Bulgur je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Ima veoma visoku hranljivu i proteinsku vrednost u odnosu na druge žitarice, sadrži vitamine B, cink, gvožđe i vlakna. Preporučuje se kod dijeta zbog velikog udela karbohidrata i dijetetskih vlakana koji pomažu u borbi protiv kancera, dijabetesa i bolesti srca. U odnosu na pirinač ima duplo manje kalorija i duplo više dijetetskih vlakana. Tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um.  
Posebno je dobar za decu i starije osobe.


Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

priprema:
  • Dinstati 1/2 kg mešanog mlevenog mesa sa 1 dl supe/vode, na umerenoj temperaturi. Varjačom rastresti meso da bude bez grudvica. Dodati prstohvat soli i bibera.
  • Kada meso dobije svetlu boju dodati kesicu Frikom bulgur mešavine. Začiniti: so, biber, kurkuma, đumbir i beli luk u prahu, sitno seckani sveži ili suvi peršun, vlašac (sve po ukusu).
  • Meso i zamrznuto povrće puštaju  svoju vodu i sokove tako da nekada ne treba podlivati vodom ili supom (proceđena supa od ranije kuvanja ili skuvati kockicu supe)
  • Nakon 15-ak minuta umešati 2 dl pavlake za kuvanje
  • Po želji skuvati testeninu.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!