петак, 3. јул 2015.

KOMPOT od VIŠANJA

potrebno je:
  • višnje
  • voda
  • šećer
  • kozervans
priprema:
Višnje oprati i osušiti. Ako želite izvadite koštice (ja ih ne vadim). Poređati višnje u tegle od 1.5 litar. 
U ovoliku teglu stane otprilike kilogram višanja.
Za jednu teglu skuvati sirup od 6 dl vode i 1/2 kg šećera. 
Poređati tegle u dublji pleh i sipati oko njih vruću vodu. 
Kada sirup provri i šećer se istopi dodati pola kesice konzervansa i još malo kuvati, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. Sipati po malo u teglu dok se ne napuni. Povezati teglu celofonom. Prekriti mokrom krpom i zajedno sa plehom staviti u rernu na 200°C. Kada se rerna ugreje na tu temperaturu smanjiti na 125°C. Ne otvarajući rernu proveriti da li su se višnje odvojile malo (s prsta) od dna. To je odokativno pola sata. Tada isključiti rernu i ostaviti u njoj do sutra da se ohladi. Potom izvaditi teglu, obrisati je i staviti na policu.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!