Izuzetno ukusna ali veoma kalorična torta, prava kalorijska bomba.
Fotke baš nisu uspele i izgled torte nije za izložbu ali torta je uspela i preukusna je!
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
za biskvit
- 5 jaja
- 100 gr čokolade
- 150 gr šećera
- 70 gr brašna
- 1 peci prašak
- 1 vanilin šećer
- 30 gr prezli
- 3 kašike mlevenih lešnika
- 70 gr putera
za krem
- 1/2 kg sira maskarpone (može i urda)
- 1/2 lit.slatke pavlake
- 400 gr nutele
- 100 gr krupnije mlevenih lešnika
- 100 gr samlevenih lešnik napolitanki
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 2-3 kašike ulja
- 1 dl toplog mleka
- 4 kašike neskvika
za kalup
- malo margarina
- malo prezli
priprema:
Pripremiti kalup od 26 cm. Namastiti ga margarinom i posuti mrvicama.
Otopiti puter i čokoladu na pari te pustiti da se malo prohladi.
Umutiti žumanca i šećer mikserom. Dodati brašno, peci prašak, vanil-šećer, prezle, pržene i sitno samlevene lešnike, otopljenu čokoladu sa puterom i belanca.
Smesu izručiti u pleh i peći na 220°C oko 30 minuta.
Potom, pomešati sir i nutelu, pa u to dodati umućenu slatku pavlaku.
Otopiti 200 gr čokolade sa uljem na pari.
Ohlađeni biskvit iseći na 3 kore.
Neskvik razmutite u toplom mleku.
Prvu koru nakvasite neskvikom, prelite u tankom mlazu otopljenom čokoladom, pospite sa malo krupnosamlevenih lešnika i napolitanki, premažite filom od nutele i tako postupak ponovite do gornje kore.
Dekorišite po ukusu čokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар