Ovaj neverovatan kompot nije ono što mislite.
I moja deca su prvo pomislila: "bljak" - a onda - "mmm...pa ovo je ananas!"
Da, ima ukus ananasa. Kako? Evo ovako
- 3 kg očišćenih tikvica
- 1 kg šećera
- 3 vanilin šećera
- 2 limuntusa
- 3 "Step" (ili sličnog praškastog) soka sa ukusom ananasa
- na vrh noža vinobrana
- 1/2 konzervansa
- voda
priprema:
Tikvice oljuštiti, očistiti od semenki, oprati i iseći na kockice.
- da bi dobila 3 kg kockica od tikvica bilo mi je potrebno 12 tikvica srednje veličine (duge oko 25 cm)
Kockice tikvica staviti u veću šerpu i naliti vode tek da prelije tikvice. Kuvati 15 minuta. Procediti. Vratiti u šerpu pa posuti šećerom i vanilin šećerom, te limuntusom, praškastim sokom od ananasa, na vrh noža vinobrana i 1/2 konzervansa. Preliti opet vodom tek da prekrije tivkice i prokuvati 10 minuta.
Tegle poređati u pleh. Sipati oko njih vruću vodu s prsta dubine. Te vruć kompot sipati u tegle. Povezati celofanom i utopliti (kao kuvani paradajz). Ostaviti 24h pa ih odložiti u špajz.
Нема коментара:
Постави коментар