potrebno je:
- 1 pakovanje gotovih rozen kora
- 300 gr šećera
- 150 ml vode
- 300 gr mlevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- 1 margarin
- 50 gr čokolade za kuvanje
- rum
- 200 gr šećera u prahu
- 1 limun
- 3 kašike vrele vode
- 1 ekstrakt od jagoda
priprema:
- fil - Šećer sipati šerpu i preliti sa vodom, promešati i kuvati na laganoj vatri dok ne provri. Kad provri uz neprestano mešanje dodajte vanilin šećer, pa čokoladu i na kraju mlevene orahe. Kada se svi sastojci fino sjedine, ostavite da se malo prohladi pa umutite u masu margarin. Dobro sve sjedinite.
- filovanje - koru poprskajte rumom ili premašite četkicom natopljenu u rum pa filujte. Postupak ponoviti sa svakom korom. Poslednju koru poprskajte rumom ali ne filujte. Prekrijte tortu prozirnom folijom i pritisnite nečim teškim da se stegne.
- glazura - Sipajte prah šećer u plastičnu posudu. Prelijte sa vrelom vodom i 2 kašike soka od limuna. Ručno mutite i lagano ugrejte na pari ili na kratko u mikrotalasnoj. Dodajte pola bočice extrakta od jagoda. Prelijte glazuru preko torte i ostavite da se osuši do sutradan.
Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva
Нема коментара:
Постави коментар