петак, 18. децембар 2020.

KUVANO posno-slavsko ŽITO

potrebno je:
  • 300 gr žita
  • 300 gr šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
priprema: 
Žito oprati, preliti vodom i staviti da se kuva na jaču temperaturu da voda provri, uz povremeno mešanje da se žito ne zalepi za šerpu. Kada voda provri, smanjiti temperaturu i kuvati 2 h, dok žito lepo ne nabubri i ne popuca. Pošto kuvanje zavisi od samog žita, probajte zrna da li su skuvana, jer neko voli da se raskuvaju, a neko da puckaju pod zubima. Kada je žito skuvano, poklopite ga i ostavite u vodi. Za to vreme sameljite orahe i pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Žito ne treba da se ohladi! Procedite ga i pomešajte sa orasima i šećerom. 

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
  • Ako više volite, dobijenu masu sameljite na mašini za meso ili u nekom multipraktiku.
  • Možete dodati i malo vode u kojoj je kuvano žito.
  • Data gramaža je opciona, odnos žita, šećera i oraha treba da je 1:1:1
  • Sve je stvar ukusa! 



Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!