potrebno je:
- 300 gr žita
- 300 gr šećera
- 300 gr mlevenih oraha
- 2 vanilin šećera
priprema:
Žito oprati, preliti vodom i staviti da se kuva na jaču temperaturu da voda provri, uz povremeno mešanje da se žito ne zalepi za šerpu. Kada voda provri, smanjiti temperaturu i kuvati 2 h, dok žito lepo ne nabubri i ne popuca. Pošto kuvanje zavisi od samog žita, probajte zrna da li su skuvana, jer neko voli da se raskuvaju, a neko da puckaju pod zubima. Kada je žito skuvano, poklopite ga i ostavite u vodi. Za to vreme sameljite orahe i pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Žito ne treba da se ohladi! Procedite ga i pomešajte sa orasima i šećerom.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
- Ako više volite, dobijenu masu sameljite na mašini za meso ili u nekom multipraktiku.
- Možete dodati i malo vode u kojoj je kuvano žito.
- Data gramaža je opciona, odnos žita, šećera i oraha treba da je 1:1:1
- Sve je stvar ukusa!
Нема коментара:
Постави коментар