среда, 29. новембар 2017.

PUNJENA PAPRIKA

Naravno da je punjenu papriku najlakše i najbrže napraviti sa gotovim kupovnim začinom, ali ipak je i bolje i zdravije kada taj začin napravite sami, a vreme... kada se dobro organizujemo uvek ga možemo imati. Punjenu papriku pravim na sledeći način:

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • paprika babura
  • 500 gr mlevenog svinjskog mesa
  • 500 gr mlevenog junećeg mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka ili 1 kašikica u prahu
  • 1 kašika ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašikica kurkume
  • 1 kašikica origana
  • 1 kašikica suvog peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 300 gr integralnog pirinča
  • 1/2 lit. soka od paradajza
  • 1 kašikica crvene mlevene paprike
priprema: 
  • Količina paprike babure pre svega zavisi od veličine posude u kojoj ćete je spremati/kuvati. Odredite posudu u kojoj ćete uvek spremati papriku, pa ćete otprilike znati koliko je potrebno za ubuduće, kao i koja je to otprilike veličina paprike.  Ako kupite više uvek je možete spremiti u zamrzivač, a ako je kupite manje, a ostane mesa, od njega možete formirati loptice koje ćete poređati pored paprike i kuvati zajedno sa njom (odlično za one koji svakako skidaju i ne jedu papriku)
  • Papriku oprati, odseći "poklopac" sa peteljkom, očistiti od semenki, kao i onu "crnu iglicu" na dnu paprike. Meso pomešati, luk sitno iseckati, a potom ga sa svim navedenim začinima, uljem i  jajem pomešati sa mesom i umesiti finu masu. Ostaviti da odstoji u frižideru.
  • Ako koristite integralni pirinač kao što je navedeno u receptu, potrebno ga je duže kuvati, zato ga ja najčešće prethodno do pola skuvam da mi se ne bi posle rakuvala paprika. Pirinač procedite, malo prosušite i pomešate sa mesom. Ukoliko pak koristite običan pirinač, odmah ga pomešajte sa mesom.
  • Filovati papriku. Poređati u posudu i naliti vodu da "ogrezne" odnosno taman da prekirje papriku. Kuvati na jačoj vatri dok ne provri, a potom smanjiti na umerenoj, poklopiti i kuvati. Po potrebi dolivati vodu.
  • Skuvanu papriku prelijte sa kuvanim paradajzom. Možete dodati kašičicu šećera da "ubije" kiselnu. Kada i paradjz provri, lagano umešati crvenu mlevenu papriku. Blago protresti posudu da se tečnost raavnomerno rasporedi oko paprika. Potom skinuti sa šporeta i zapeći u rerni.
  • Kao što vidite u ovom receptu ne koristim zapršku tj. ne pravim klasičan sos, ne zgušnjavam tečnost, a vi kako volite.
  • Odličan prilog je krompir-pire.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!