Recept mog bivšeg kolege Žike, majstora za kuvanje riblje čorbe u kotliću i pečenje viljamovke, a i ostalih rakija. Riblja čorba skuvana po ovom receptu je nezaobilazna na slavskoj trpezi u mom domu, ali i svaki drugi put kada nam se osladi.
potrebno je:
- 2 kg crnog luka
- 1-2 kašike ulja
- 4 "Aleva" začina za riblju čorbu
- 1 čaša belog vina
- 1 lit. kuvanog paradajza
- 2 kašike soli
- 6 kg ribe (4 kg šarana+2 kg smuđa ili neka druga kombinacija rečne ribe po vašem ukusu ali da dominira šaran)
- 2 kašike "Aleve paprike" (mlevena crvena paprika)
- 1/2 ljute paprike
- 1/2 limuna
priprema:
Što sitnije iseckati crni luk. Možete i izmiksati štapnim mikserom ili u secka ali da ne preterate sa miksanjem (da ne pusti sok) jer poprimi neki metalni ukus koji nije lep. Staviti luk u šerpu ili kotlić i preliti sa uljem. Potom naliti vodu da ogrezne, poklopiti (ako je u šerpi) i dinstati sa dolivanjem vode dok masa ne postane pihtiijasta.
Razmutiti "Aleva" začin po uputstvu sa kesice. Dodati udinstanom luku i naliti vodom, promešati, sipati belo vino i paradaj, te posoliti. Kuvati lagano dok ne provri.
Kad provri dodati ribu i lagano imešati "Alevu papriku" (mlevenu crvenu papriku), ljutu papriku i limun.
Kuvati da se riba skuva ali paziti da se ne raspadne, tj. ne raskuva.
Ljutinu podešavati po ukusu.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
Ovo nije kolega Žika već moja ljubav koji je apsolvirao kuvanje riblje čorbe po ovom recepisu,
naravno uvek u nju umeša i nešto svoje, ali to je tajna!
Нема коментара:
Постави коментар