понедељак, 6. октобар 2014.

SIRUP od ŽALFIJE

Sezona viroza, prehlada, gripa obično donosi uporan, dosadan kašalj, onaj suvi što grebe grlo. U to vreme za svoju porodicu uvek napravim ovaj sirup. Pijemo ga najčešće 3 puta na dan, maksimalno do 5 supenih kašika na dan, kao sirup.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
 potrebno je:
  • 2 dl vode
  • 1 supena kašika suve žalfije
  • 3 lista lorbera
  • 300 gr šećera
priprema:

U 2 dl vode skuvati žalfiju i lorber da provri. Što kaže moja mama: "Da baci ključ". Skinuti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata.
Upržiti šećer uz stalno mešanje dok ne dobije lepu braon karamel boju.
Čaj procedite i umešajte u šećer,  mešajući 5-10 minuta dok se šećer ne otopi.

Najviše Vam se dopalo!