четвртак, 25. јул 2013.

FILETI RIBE u TESTU od PIVA sa prelivom

Koriste se fileti bilo koje bele ribe. Popularni som pangasijus  je ukusniji i gotovo se ne oseti pripremljen po ovom receptu.

potrebno je:

  • 4 fileta ribe
  • 8 kašika brašna
  • 2.5 dl piva
  • senf
  • ulje
  • 1 kašikica šećera
  • so, biber

priprema:
Filete ribe iseći na šnicle i osušiti kuhinjskim papirom. Posoliti, pobiberiti i namazati senfom.
Pripremiti testo sa pivom: 8 ravnih kašika brašna fino razmutiti sa pivom da se dobije testo gušće nego za palačinke, recimo kao za uštipke. Ukoliko preterate sa brašnom dodati još piva. Potom umešati po 1 kašikicu soli i šećera i 2 kašike ulja.
Svaku šniclu umakati u testo i peći na zagrejanom ulju sa obe strane.

preliv:
  • 2 dl jogurta
  • 100 gr majoneza
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica šećera
  • 1 skuvano jaje

priprema:
Kisele krastavčiće i kuvano jaje iseckati na sitne kockice, pa dodati umućenom jogurtu sa majonezom. Začiniti solju i šećerom.

Preliti ribu i poslužiti.

Ukoliko ribu pripremite na ovaj način ali bez preliva dobijate posnu varijantu.

понедељак, 15. јул 2013.

KOMPOT od TIKVICA

Ovaj neverovatan kompot nije ono što mislite. I moja deca su prvo pomislila: "bljak" - a onda - "mmm...pa ovo je ananas!" Da, ima ukus ananasa. Kako? Evo ovako

potrebno je:

  • 3 kg očišćenih tikvica
  • 1 kg šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 2 limuntusa
  • 3 "Step" (ili sličnog praškastog) soka sa ukusom ananasa
  • na vrh noža vinobrana
  • 1/2 konzervansa
  • voda

priprema:
Tikvice oljuštiti, očistiti od semenki, oprati i iseći na kockice.
- da bi dobila 3 kg kockica od tikvica bilo mi je potrebno 12 tikvica srednje veličine (duge oko 25 cm)
Kockice tikvica staviti u veću šerpu i naliti vode tek da prelije tikvice. Kuvati 15 minuta. Procediti. Vratiti u šerpu pa posuti šećerom i vanilin šećerom, te limuntusom, praškastim sokom od ananasa, na vrh noža vinobrana i 1/2 konzervansa. Preliti opet vodom tek da prekrije tivkice i prokuvati 10 minuta.
Tegle poređati u pleh. Sipati oko njih vruću vodu s prsta dubine. Te vruć kompot sipati u tegle. Povezati celofanom i utopliti (kao kuvani paradajz). Ostaviti 24h pa ih odložiti u špajz. 

петак, 05. јул 2013.

Posna ROZEN TORTA

potrebno je:

  • 1 pakovanje gotovih rozen kora
  • 300 gr šećera
  • 150 ml vode
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 1 margarin
  • 50 gr čokolade za kuvanje
  • rum
  • 200 gr šećera u prahu
  • 1 limun
  • 3 kašike vrele vode
  • 1 ekstrakt od jagoda

priprema:
  • fil - Šećer sipati šerpu i preliti sa vodom, promešati i kuvati na laganoj vatri dok ne provri. Kad provri uz neprestano mešanje dodajte vanilin šećer, pa čokoladu i na kraju mlevene orahe. Kada se svi sastojci fino sjedine, ostavite da se malo prohladi pa umutite u masu margarin. Dobro sve sjedinite.
  • filovanje - koru poprskajte rumom ili premašite četkicom natopljenu u rum pa filujte. Postupak ponoviti sa svakom korom. Poslednju koru poprskajte rumom ali ne filujte. Prekrijte tortu prozirnom folijom i pritisnite nečim teškim da se stegne.
  • glazura - Sipajte prah šećer u plastičnu posudu. Prelijte sa vrelom vodom i 2 kašike soka od limuna. Ručno mutite i lagano ugrejte na pari ili na kratko u mikrotalasnoj. Dodajte pola bočice extrakta od jagoda. Prelijte glazuru preko torte i ostavite da se osuši do sutradan.

Najviše Vam se dopalo!