четвртак, 28. април 2011.

Torta sa KEKSOM i BANANAMA

Laka i jednostavna za pripremu. 
Odlično osvežava leti. 
Fantazija za klince

potrebno je:
  • 4 pudinga od vanile
  • 7 kašika šećera
  • 1 lit. mleka
  • 1 margarin 
  • 300 gr keksa (plazma, pettit-beurre ili sl.)
  • 4 banane
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl gazirane mineralne vode
priprema:
Razmutiti puding i šećer sa 2 dl mleka. Potom puding skuvati u preostalih 8 dl mleka i odmah u vruće umutiti margarin. Keks rukom izlomiti na komade pa umešati u fil. Potom direktno u fil iseću bananu na kolutove. Dobro promešati sa se svuda raspodele keks i banane.
Obložiti kalup za tortu ili šerpu alu-folijom. Uliti masu i ostaviti da se potpuno ohladi. Može i u frižider. Ohladjenu tortu prevrnuti na tacnu i sknuti foliju. Preliti celu tortu šlagom koji ste umutili samo sa mineralnom gaziranom vodom ("kisela voda") kao što je Knjaz. Ukrasiti po želji ili pogledati moj predlog.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

петак, 1. април 2011.

SUPER TORTA

potrebno je:
  • 4 jaja
  • 250 gr šećera
  • 1 margarin
  • 1/2 lit gaziranog soka od narandže "Fanta"
  • 600 gr mlevenog "Plazma keks" ili sličnog
  • 3 pudinga od vanile
  • 20 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 lit.mleka
  • 1 margarin
  • 300 gr (duplo pakovanje) "Bebi piškote"
  • 300 gr (duplo pakovanje) "Jaffa keks"
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl gazirane mineralne vode "Knjaz"
  • prah šećer za posipanje

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
priprema:
  • kora:
Umutiti 4 žumanca sa 250 gr šećera i 1 margarinom, pa dodati posebno ulupana belanca. Umešati mleveni plazma keks uz postepeno dodavanje 2.5 dl soka "Fanta". Umesiti kompaktnu masu te je oblikovati na tacni koju ste posuli prah šećerom.
  • fil:
Pomešati 3 vanila pudinga sa 20 kašika šećera (može i koja kašika manje) i 4 kašike brašna. Potom masu skuvati u 1 lit.mleka. Kada se masa ohladi dodati 1 umućen margarin te podeliti na 3 dela.
  • filovanje:
Na pripremljenu koru od keksa premazati jedan deo fila, pa na fil poređati piškote prethodno umakane u sok "Fanta". Preko piškota namazati drugi deo fila, pa na njega poređati "Jaffa keks" prethodno umakan u sok "Fanta". Premazati trećim delom fila i na kraju celu tortu preliti šlagom koji ste umutili samo sa gaziranom kiselom vodom.
Ukrasiti po želji.

Najviše Vam se dopalo!