четвртак, 28. април 2011.

Torta sa KEKSOM i BANANAMA

Laka i jednostavna za pripremu. 
Odlično osvežava leti. 
Fantazija za klince

potrebno je:
  • 4 pudinga od vanile
  • 7 kašika šećera
  • 1 lit. mleka
  • 1 margarin 
  • 300 gr keksa (plazma, pettit-beurre ili sl.)
  • 4 banane
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl gazirane mineralne vode
priprema:
Razmutiti puding i šećer sa 2 dl mleka. Potom puding skuvati u preostalih 8 dl mleka i odmah u vruće umutiti margarin. Keks rukom izlomiti na komade pa umešati u fil. Potom direktno u fil iseću bananu na kolutove. Dobro promešati sa se svuda raspodele keks i banane.
Obložiti kalup za tortu ili šerpu alu-folijom. Uliti masu i ostaviti da se potpuno ohladi. Može i u frižider. Ohladjenu tortu prevrnuti na tacnu i sknuti foliju. Preliti celu tortu šlagom koji ste umutili samo sa mineralnom gaziranom vodom ("kisela voda") kao što je Knjaz. Ukrasiti po želji ili pogledati moj predlog.


четвртак, 07. април 2011.

PASULJ

Koleginica se nasmejala kada joj rekoh da postavljam recept za pasulj. "Pa šta, neko ne zna da ga skuva" - opušteno sam rekla. Ona se nasmejala: "Ne kaže se džaba - prosto kao pasulj". Eh, a ja se setih da kada sam se udala, osim supe iz kesice, nisam znala ništa da skuvam pa ni taj prosti pasulj. Zato za sve mlade domaćice evo jednostavno proverenog recepta za pasulj.


potrebno je:
  • 1/2 kg pasulja
  • 100 gr šargarepe
  • 50 gr korena peršuna
  • 50 gr celera
  • 1 veća glavica crnog luka 
  • peršun i celer lišće
  • 250 gr suve slanine
  • 250 gr domaće kobsice
  • 2 kašike vegete
  • 1 kašikica aleve slatke paprike 
priprema:
Pasulj preberite i operite pod mlazom hladne vode. Najbolje je da ga dan ranije potopite u vodu, a onda ga pre kuvanja isperete. Ukoliko to niste učinili onda ga skuvajte u 3 vode - stavite u šerpu pasulj, prelijte vodom i kuvajte na najjačoj vatri da provri, procedite i ponovite postupak još dva puta.
U veliki lonac sipajte prokuvan pasulj i prelijte vodom "da ogrezne". Kuvajte ga na tihoj vatri.
Povrće očistite, operite i sitno iseckajte, još bolje ako imate električni super secko, onda sve zajedno usitnite i dodajte pasulju. Začinite vegetom.
Slaninu isecite na sitne komadiće, a kobasicu oljuštite i isecite na kolutove. Dodajte pasulju i prelijte vodom do vrha šerpe. Nastavite sa kuvanjem i to što duže to bolje, barem 3 sata. Ako je potrebno dodajte vodu i povremeno promešajte. Nakon nekih 3 sata kuvanja pustite da se pasulj ukuva tj. zgusne pa začinite paprikom i lgano mešajte još desetak minuta.
Nije ga potrebno zapržavati, ali ako želite dodajte 2 dl kuvanog pradajza ili hladnu zapršku razmutivši malo vode i 1 kašiku brašna. 

уторак, 05. април 2011.

MINI PIZZE

potrebno je:
  • 3 dl mleka
  • 1 svež kvasac
  • 3 kašikice šećera
  • 1 kg brašna
  • 3 dl vode
  • 1.5 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 3 žumanca
  • 1 margarin
  • 300 gr praške šunke
  • 300 gr sitnog belog sira
  • 5 kiselih krastavčića
  • origano
  • kečap
  • 200 gr tvrdog sira (kačkavalj, trapist,...)
priprema:
  • testo:
U mlako mleko potopiti kvasac i šećer i ostaviti da se "digne". Zamesiti testo od brašna, vode, ulja, peci-praška, soli i nadošlog kvasca. Ostaviti testo na toplom da odstoji.
  • I nadev:
Umutiti žumanca sa margarinom.
  • II nadev:
Sitno iseckati i pomešati prašku šunku (ili neku drugu salamu), sitan sir i krastavčiće, te posuto origanom.
  • filovanje:
Testo premesiti i podeliti na 3 obge. Razviti svaku posebno i premazati sa I nadevom, pa posuti sa II nadevom. Svaku obgu uviti u rolat. Seći rolat debljine prsta i položiti u margarinom podmazan pleh. Svako parče preliti kečapom i posuti rendanim tvrdim sirom i origanom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220-250°C

недеља, 03. април 2011.

PRINCEZE SIRENE TORTA

Osnova ove torte je ČOKOLADNA TORTA.

Sirene su napravljene od fondana. Kojeg? Najskupljeg. Iskustvo me je naucilo da kada kupujem fondan, ako nema proverenog onda kupi najskuplji jer one jeftine varijante obicno zahtevaju dodatnu kolicinu prah secera i vremena. Ili jednostavno napravite fondan sami od ratluka i prah secera.

Zao mi je sto nisam slikala ceo postupak ali pokusacu da objasnim recima:
  • Odvojiti kolicinu belog fondana i obojiti/umesiti u prah boju kasjije. Podeliti na 3 dela i formirati glavu, vrat i deo tela do struka. Posebno napraviti ruke pa ih cackalicama pricvrstiti za telo. Nozem ili makazicama izrezati prste. Ostaviti na tacnu posutu prah secerom da se susi.
  • Tri jednaka dela belog fondna objiti - jedan u zelenu, drugi u rozu i treci u plavu boju.
  • Od svake boje odvojiti deo za trup tj.peraje. Formirati peraje i saviti ga u zeljeni polozaj. Nozem zaseci donji deo peraja.
  • Cackalicom spojiti deo sa glavom i deo sa perajem.
  • Od ostatka obojenih fondana praviti kosu tako sto se razvije oklagijom, a potom makazicama ili nozem seckaju siske i duzina. Zalepi se za glavu. Lepak napraviti tako sto malo fondana i prah secera pomesate sa vodom da bude tecno. Kod zelene sirene je sve iseckano makazama, kod plave takodje stim sto ste sekli duze trake pa prstima uvijali da bi kosa delovala talasasta i gusca, a kod roze je beli fondan obojen u zuto i napravljena je kratka kosa sa siskama, a repovi su posebno napravljeni kao dve "gliste" koje su rezane makzama pa cackalicama pricvrsene za glavu da dobijete kikice.
  • U svakoj boji praviti po dve kuglice, koje pritisnete prstom i nozicem oblikujete skoljku
  • Pravite i male kuglice za oko ruke i peraja u svakoj boji, a takodje i "glistice" za pojas, oko ruke i oko vrata.
  • Srca su napravljena pomocu plasticne modle
  • Skoljka je nastala mesanjem zelenog i plavog fondana, a unutra je kuglica rozeg bisera
  • Oci su iscrtane bojom.
  • Sve od fondana je pripremljeno 5-7 dana u napred da bi se fondan osusio, a potom premazani vodom da bi se skinuo visak prah secera.
  • Sarene kuglice su gotovo kupljene zvake, a braon kuglice su od celog lesnika prelivenog cokoladom, takodje tako kupljene
  • Gornji deo torte je premazan slagom obojenim u zelenu prah boju pa blago pritiskan nozem da se stvori efekat neravnog terena.
  • Stranice torte su ukrasene slagom obojenim u plavo koji je nanesen spricem radi efekta talasa.
  • Sirene postavite na tortu pa onda oko njih pospite sarene mrvice.
  • Ili...pustite masti na volju...

субота, 02. април 2011.

PRINCEZE SIRENE TORTA sa slikom

Dekoracija ove torte je sasvim jednostavna i laka.



  • 200 gr šlaga umutite sa 3 dl gazirane mineralne vode. Ja koristim "Knjaz Miloš" jer se najbolje pokazao. Dok mutite šlag postepeno dodajte rozu boju u prahu sve dok ne dobijete željenu nijansu. Za boju sa slike utrošena je cela kesica boje.
  • Premažite celu tortu šlagom ali veći deo ostavite za dekoraciju.
  • Sliku stavite preko šlaga.
  • Špric za dekoraciju napunite ostatkom šlaga. Prvo oivičite sliku, a potom ostatak torte išarajte po želji. Na dekoraciju oko slike poredjajte perlice.
  • Sliku stavite na tortu minimalno 4-5 sati pre služenja. Ja to obično činim dan ranije. I ako su slike jestive ipak ih skinem pre sečenja i služenja torte.

петак, 01. април 2011.

SUPER TORTA

potrebno je:
  • 4 jaja
  • 250 gr šećera
  • 1 margarin
  • 1/2 lit gaziranog soka od narandže "Fanta"
  • 600 gr mlevenog "Plazma keks" ili sličnog
  • 3 pudinga od vanile
  • 20 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 lit.mleka
  • 1 margarin
  • 300 gr (duplo pakovanje) "Bebi piškote"
  • 300 gr (duplo pakovanje) "Jaffa keks"
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl gazirane mineralne vode "Knjaz"
  • prah šećer za posipanje

priprema:
  • kora:
Umutiti 4 žumanca sa 250 gr šećera i 1 margarinom, pa dodati posebno ulupana belanca. Umešati mleveni plazma keks uz postepeno dodavanje 2.5 dl soka "Fanta". Umesiti kompaktnu masu te je oblikovati na tacni koju ste posuli prah šećerom.
  • fil:
Pomešati 3 vanila pudinga sa 20 kašika šećera (može i koja kašika manje) i 4 kašike brašna. Potom masu skuvati u 1 lit.mleka. Kada se masa ohladi dodati 1 umućen margarin te podeliti na 3 dela.
  • filovanje:
Na pripremljenu koru od keksa premazati jedan deo fila, pa na fil poređati piškote prethodno umakane u sok "Fanta". Preko piškota namazati drugi deo fila, pa na njega poređati "Jaffa keks" prethodno umakan u sok "Fanta". Premazati trećim delom fila i na kraju celu tortu preliti šlagom koji ste umutili samo sa gaziranom kiselom vodom.
Ukrasiti po želji.

Najviše Vam se dopalo!