субота, 30. јануар 2010.

RESTOVAN KROMPIR

Moja mama nam je ovo jelo pripremala sa navedenim nazivom, mada sam zaključila da većina pod ovim smatra ono što mi nazivamo "Čuspajs od krompira". Kuma ga zove "Njeguški krompir". A Vi?

potrebno je: 
  • 1 kg krompira
  • 3-4 čena belog luka
  • veza peršun lišća
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • morska so
  • biber
priprema:
Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kockice i skuvati u slanoj vodi. Gotov krompir procediti i izručiti u sud. Prelijte sa maslinovim uljem i pospite biberom, sitno iseckanim belim lukom i peršunovim lišćem
Služiti toplo uz razna mesa, ribu...

среда, 27. јануар 2010.

HLEB i MAFINI zdravlja

Za ovaj odličan recept čula sam pre par godina na jednom forumu zahvaljujući "Oblaku" koji nam je postavio link ka originalnom receptu. Naravno svi mi modifikujemo recepte prema sopstvenom ili ukusu onih za koji pripremamo neko jelo. Tako je učinio i Oblak i ja i mnogi drugi. Originalni recept je tu, ako kliknete na "Hleb zdravlja". Sve sastojke možete pronaći u Bio-špajzevima ili bolje snabdevenim marketima. Možete kupiti kilogramska pakovanja brašna i soli, teglicu od 250 gr maltexa, a ostalo u rinfuzu na merenje po 250 gr i peci prašak u kesicama.
Verzija koju ja pripremam jer je moji klinci obožavaju sledi:

potrebno je:
  • 200 gr ječmenog brašna
  • 100 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 100 gr ražanog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika maltexa
  • 1 kašikica morske soli
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike golice
  • 2 kašike sunockretovog semena
  • 2 kašike susama
  • 7 dl gazirane mineralne vode
priprema:
Pomešajte prvo sve vrste brašna sa peci praškom, pa dodajte morsku so i maltex. Sve semenke pomešajte i usitnite u blenderu po želji, pa pomešajte sa brašnom. da bi umesili testo postupno dodajte kiselu vodu  u količini koja je navedena kao orijentaciona, sve dok se ne dobije žitka masa koja se kašikom stavlja u prethodno pouljena (ja ih ponekad namažem margarinom) i pobrašnjena udubljena, modlice u plehu, tj. pleh za mafine.
Količina je dovoljna da se modlice u plehu napune do ruba. Koristim pleh za 12 mafina
Stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na temperaturu na kojoj pečete hleb i peciva (pre početka pripreme testa uključim rernu prvo na  250°C, pa posle smanjim na 220°C).


Ovu masu ne morate deliti u modle već možete izručiti u oblik za hleb i ispeći celu veknu.
Ispečen hleb ili pecivo prvo uvijte u platnenu krpu a kada se ohladi držite u vrećici da bi korica ostala mekana.

BROKOLI sa SIROM

Danas mi je bio potreban prilog uz ćureće šnicle. U potrazi po zamrzivaču nađoh pola kesice brokolija, a u frižideru je stajala feta koju niko nije jeo u poslednje vreme, a rok se približavao. Sinu mi ideja da ih spojim. Evo na koji način sam to uradila i mogu vam reći da je bilo zaista veoma ukusno. Probajte!


potrebno je:
  • 1/2 kesice zamrznutog brokolija
  • 200 gr feta sira
  • 3 čena belog luka
  • malo peršun lišća 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
priprema:
Brokoli skuvajte na pari. Topao brokoli pomešajte  sa sirom i pospite sitno seckanim belim lukom, peršun lišćem i prelijte sa maslinovim uljem. Sve pomešajte.

уторак, 26. јануар 2010.

ŽITO sa ŠLAGOM

Postoje razne varijacije koje pravimo u zavisnosti od raspoloženja i prilike.
Omiljena poslastica mog petogodišnjaka je upravo ova.


potrebno je:
  • 200 gr žita
  • 100 gr oraha
  • 100 gr lešnika
  • 100 gr žutog šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml posne slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu 
  • čokoladni preliv od posne čokolade
priprema:
Žito oprati i skuvati. Kada nabubri i zrno pukne isključiti i poklopiti. Orahe i lešnike samleti pa pomešati sa šećerom. Žito procediti. Pomešati sa orasima i lešnicimi pa samleti sve zajedno još jednom. U masu sipajte 50 ml slatke pavlake i pomešajte u lepu, kompaktnu masu. Umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom.
Žito sipajte u činijice, prelijte umućenom pavlakom i ukrasite topljenom čokoladom.

Ako umesto slatke pavlake koristite šlag penu onda priliko ceđenja žita, sačuvajte malo vode u kojoj ste ga kuvali. Pa kada sve sastojke samleljete i sjedinite prelijte tom vodom da dobijete finu masu. Šlag umutite na uobičajen način. moj savet je da ga umutitie samo sa gazirnom mineralnom vodom bez šećera jer je pripremljeno žito dovoljno slatko i kalorično.

Takođe, količinu potrebnih namirnica možete uvećati, te dobijenu masu oblikovati kao za tortu pa sve preliti šlagom i seći na parčad.

Najviše Vam se dopalo!