уторак, 11. јул 2023.

SOS od TIKVICA

 Kada je mama rekla da će za ručak biti sos od tikvica, prva pomisao je bila bljak, ja to ne volim. Naravno, nikada to nisam probala ali zvučalo je tako neukusno. Odbila sam i da probam. Prošlo je vreme i na taj sos sam zaboravila. Onda je došao jednom na red nedeljni ručak zvan "rinflajž", kod nas u Banatu tradicionalan: supe, sosa, mesa i krompira. Taj ručak baš volim: juneća supa, kuvano juneće meso iz supe, bareni krompir i sos od paradajza, višanja ili mirođije. I tako se ja najedoh... sos od mirođije je bio preukusan, nikad lepši. A onda saznanje, da je to famozni sos od tikvica. I evo ga:

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

priprema:
  • Jednu veću tikvicu oljuštiti, naribati na krupno rende, posoliti i pokapati sokom od limuna.
  • Na 0.5 dl ulja propržiti sitno seckanu, srednje veličine, glavicu crnog luka. Skinuti sa ringle pa umešati 1 supenu kašiku brašna da bude bez grudvica. Vratiti na ringlu pa uliti 1 dl mleka. Promešati.
  • Dodati oceđene tikvice.
  • Začiniti: so, biber, beli luk u prahu, mirođija
  • Promešati i dodati još 1 dl mleka.
  • Kuvati na umerenoj temperaturi uz mešanje do željene gustine.
  • Kada je gotovo umešati 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta ili limun-soka
  • Posuti mirođijom.


Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!