недеља, 28. новембар 2021.

Posna sarma sa dimljenim šaranom

Veoma ukusna posna sarma kojoj dimljeni šaran da takav šmek da ko ne zna vrlo često pomisli da je sarma od svinjskog mesa, a ne od ribe. Pravila sam je za posnu Krsnu slavu i dočekali su me komentari kako sarma za posnu slavu jer nisu mogli da veruju da je unutra riba.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 1 glavica sa listovima kiselog kupusa
  • 2 cela dimljena šarana (šaran obično dime na polovine po dužini, znači treba 4 kom.)
  • 1 šolja (od Doncafe) pirinča
  • začin za sarmu: 1 kesica kupovnog ili ako ga sami pravite onda na uobičajeni način
  • ulje i crvena mlevena paprika za zapršku
priprema:
Najteži i najpipkaviji deo pripreme je skidanje kostiju sa šarana. Naoružajte se rukavicama i strpljenjem. 
U veliki pleh stavite peci-papir pa poređajte šarana. Pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta. Kada se prohladi prvo odsecite rep i nekoliko parčadi iznad repa koje ćete staviti u sarmu kao što kod obične dodate suvo meso ili slaninu. Potom odkostite šarana. Dobijeno meso sameljite u mašini za meso dva puta. Time ćete samleti i možda neku zalutalu koščicu, pa budite bez brige. Sjedinite meso sa pirinčem i začinima. Dobro umeste masu. 
Listove kupusa operite. Nekoliko listova stavite na dno posude u kojoj ćete kuvati sarmu. Isecite/stanjite korenasti deo listova i ako je potrebno velike listove preržite na pola. Sve zavisi koju veličinu sarmi želite. Zamotajte sarmice na uobičajeni način. Poređajte u posudu. Između sarmica poređajte isečene delove dimljenog šarana. Nalijte vode da ogrezne tj. da prelije sarmice. Poklopite posudu.
Ja koristim dve vrste posuda: zemljani sač pa pečem u rerni na 200°C oko 2 h poklopljeno, prelijem zaprškom od ulja i crvene mlevene paprike i vratim u rernu bez poklopca da se zapeče ili u metalnu pliću, a široku šerpu sa poklopcem pa kuvam na šporetu oko 2 h i posle zapržim na isit način. Sve zavisi od vašeg šporeta i od toga kakv začin i pirinač koristite.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!