Omiljena poslastica i mladih i starijih. Predstaviću vam recept za osnovnu varijantu, a Vi uvek po ukusu možete dodati sitno seckane žele bombone ili rendane jabuke ili neko bobićasto voće ili seckane bananica-ćokoladice ili orahe, lešnike,... Možete ispeći i biskvit/piškotu od jaja kao podlogu, a od ove mase možete uviti i rolat sa nekim punjenjem.
- 5 jaja
- 15 kašika prah ili kristal šećera
- 1 margarin/puter (250 gr)
- 600 gr mlevenog "Plazma" keksa
- 1 dl gaziranog soka od narandže "Fanta"
- 200 gr šlaga
- 3 dl gazirane mineralne vode "Knjaz"
priprema:
- Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa 5 kašika prah šećera, pa dodati kockice omekšanog jednog margarina. Možete koristiti i kristal šećer ali je onda potrebno duže mućenje mikserom da se šećer rastopi da ne ostane krckav pod zubima. Posebno umutiti belanca, pa postepeno dodati 10 kašika prah šećera. Potom sjediniti obe mase. Plazma keks po malo, uz neprestano mešanje, dodavati u prethodno umućenu kompaktnu masu. Kako masa postaje gušća umesiti rukom kao testo. Dodati malo "Fante" - tek toliko da masa ne bude suva već sočna.
- Ne preterati sa sokom da masa ne postane vodnjikava. Ukoliko preterate možete dodati još keksa koji će upiti višak. Takođe je važno da koristite "Plazma" keks jer je tada ukus zaista fantastičan i ovaj recept odličan. Ako koristite drugu vrstu keksa realno će vam trebati veća količina istog. Naravno, da ne morate koristi "Fantu" i "Knjaz" ali ja ih koristim i ne znam kakav je rezultat sa drugim vrstama.
- Od mase oblikujte tortu po želji.
- Šlag umutite sa gaziranom kiselom vodom i prelijte preko torte. Odložite u frižider bar 2 sata pre služenja.
- Za veću tortu koristite duplu meru svega navedenog osim margarina tu je dovoljno 1.5 margarin. Lepše je dodati više soka nego da je intenzivan ukus margarina i masnoće.
Нема коментара:
Постави коментар