potrebno je:
- 500 gr meda
- 300 gr svežeg korena đumbira
- 1 limun
priprema:
Đumbir oljuštiti i naribati na sitno rende ili u električnom secku. Dobro ga ocediti jer zadržava ljutinu i gorčinu. Ako vam to ne smeta, ne morate.Pomešati sa pola kilograma domaćeg meda (koristim bagremov) - to je pola tegle od 720ml. Limun dobro oprati - obično ga prvo operem toplom vodom, pa ostavim 24h potopljen u rastvoru sode-bikarbone i vode, onda ga opet operem pod mlazom tople vode i istrljam četkicom, pa obrišem suvom krpom. Limun iseći na kolutove, pa poređati po obodu tegle, staviti jedan kolut na dno i jedan ostaviti. Limun Sipati u tegle med pomešan sa đumbirom i na vrh staviti preostali kolu limuna. Zatvoriti teglu poklopcem i odložiti npr.u špajz na 3 dana.
Od četvrtog dana konzumirati po jednu supenu kašiku ujutru i uveče, mada može i više puta na dan.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
Ovaj recept sam dobila od sestre i kaže da je odličan za detoksikaciju, a kolega se nadovezao da je odličan i za jačanje imuniteta.
Na internetu postoje slične varijacije ovog recepta, kao i njegovo lekovito dejstvo.
Нема коментара:
Постави коментар