Bilo je to ovog proleća. Mnogo rodjendana i medju njima veoma važan ćerkin, gostiju mimo svih praznika, Vaskrs i mnogo napravljenih torti. A kao šlag na kraju i moj rodjendan. Bila sam u nedoumici koju tortu da napravim, da se ne ponavljam i da nije ni voćna ni filasta, a da imam sav materijal u kući jer je bilo i previše troškova prethodnih nedelja. Listajući svoje recepte naidjoh na ovu. Na prvi pogled me je odbila - tako teška, ne mislim na izradu već sita od toliko oraha, margarina, šećera...U stvari ja veoma retko pravim takve torte, ali izazov je izazov, pa ako i ne uspe, moj rodjendan je u pitanju.
- 15 jaja
- 30 kašika šećera
- 5 kašika soka od limuna
- 15 kašika seckanih oraha
- 300 gr mlevenih oraha + 6 kašika mlevenih oraha
- 3 dl mleka
- 14 kašika šećera
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 2 margarina
- 250 gr šećera u prahu
- 2 banane
- 400 gr šlaga
- 6 dl kisele vode
priprema:
- kora:
Umutiti čvrst šne od 5 belanaca i 10 kašika šećera, pa varjačom umešati 1 kašiku soka od limuna, 5 kašika seckanih oraha i 2 kašike mlevenih oraha.Pleh dobro namazati margarinom i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje. Izliti masu. Peći na 180°C oko pola sata.
Ispeći 3 kore
- I fil:
Prokuvati 3 dl mleka sa 14 kašika šećera, 100 gr izlomljene čokolade za kuvanje i 300 gr mlevenih oraha. Mešati da dobijete kompaktnu masu u koju ćete, kada se ohadi, umutiti 1 margarin.
- II fil:
Umutiti i skuvati na pari 15 žumanaca sa 250 gr šećera u prahu. Kada se ohladi dodati 1 margarin. Dobro ispasirati 2 banane sa 2 kašike soka od limuna (da banane ne potamne), pa sjediniti sa filom.
- III fil:
Umutiti 3 dela šalaga
I deo: 100 gr šlaga sa 1,5 dl kisele vode
II deo: 100 gr šlaga sa 1,5 dl kisele vode
III deo: 200gr šlaga sa 3 dl kisele vode
Ili možete umutiti i manju količinu šlaga tj. u I i II deo po 1 kesicu šlaga, a u III deo 2 kesice šlaga sa količinom vode ili mleka prema uputstvu sa kesice.
- filovanje:
Na I koru premazati 1/3 I fila, pa 1/3 II fila i na kraju I deo šlaga. Zatim staviti II koru pa ponovoti postupak 1/3 I fila + 1/3 II fila + II deo šlaga. Potom staviti i III koru + preostali I fil, preko II fil i na kraju III deo od 200 gr šlaga.
I ne da je uspela već je bila savršena, bar su je tako ocenili oni koji su je probali!
Ovu tortu sam prvi put videla ovuda..napravila i odusevila sa.Sa pravom nosi svoje ime;)
ОдговориИзбришиHvala na komentaru :*
ОдговориИзбришиJa ovaj recepis imam vec 20-ak godina ali me kao i drugi sa puno oraha u startu odbija. Ne volim bas orahe pa onda to uskratim i drugima, malo sebicno ali ni drugi ne traze ;D