понедељак, 27. јул 2015.

KIFLICE sa PEČENICOM iz mini-pekare

potrebno je:
  • 500 ml.mleka
  • 50 ml.ulja
  • 1 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica soli
  • 1 jaje
  • 200 gr pečenice
priprema:
U kalup mini-pekare sipati mleko i ulje. Prekriti brašnom, pa u sredini napraviti malu rupu u koju stavite jaje. Sa jedne strane kalupa dodati so i šećer, a sa druge kvasac. Staviti kalup i mini-pekaru i podesiti na mešanje testa bez pečenja. Kod "Elta" mini-pekare koju ja imam to je program br.7 koji traje 1 h 50 min.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Gotovo testo podeliti u 3 obge. 
Razvući oklagijom svaku obgu debljine 1 cm u krug i seći trouglove. 
Na svaki trougao staviti malo pečenice i uviti u kiflicu.
Pleh obložiti peci-papriom. Poredjati kiflice jedne do druge, premazati svaku umućenim jajetom, po ukusu posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok kiflice ne porumene kao na slici.

среда, 15. јул 2015.

KOMPOT od KAJSIJA

Tragajući za dobrim receptom za kompot od kajsija, koleginice su me uputile kod Marke. Stara Slovakinja koja se spremala za penziju. Naravno da sam morala da iskoristim trenutak i zamolim je za isti. Bila je iznenadjena s obzirom da se naša komunikacija svodila na Dobar dan i Doviđenja, ali je rado podelila recept samnom. I već nakon prvog pokušaja, kompot je bio fantastičan. Boja predivna, kajsije cele, čvrste taman koliko treba, ukusne, mmm...
Hvala dragoj Marki, koja zbog ovog recepta neće biti samo tamo neka koleginica sa kojom sam nekada radila u istoj firmi. 
E sad, da vi ne biste morali da tražite gospodju Marku slobodno isprobajte njen recept.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • kajsije
  • voda
  • šećer
  • vinobran
priprema:
Kajsije oprati, osušiti i oljuštiti, prepoloviti i izvaditi koštice. Poređati u tegle od 1 litar.
Na 5 tegli skuvati sirup od 1,2 lit.vode i 1 kg šećera. Poređati tegle u pleh i sipati oko njih vruću vodu. Kada sirup provri dodati manje od 1 vinobrana i još samo malo kuvati, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. Sipati po malo u tegle dok se sve tegle ne napune ravnomerno. Ako u nekoj fali sa 1-2 prsta sirupa ne dokuvavati još. 
Povezati tegle celofanom. Prekriti mokrom krpom i zajedno sa plehom staviti u rernu na 200 C. Kada se rerna ugreje na tu temperaturu smanjiti na 125 C. Ne otvarajući rernu proveriti da li su se kajsije odvojile malo (s prsta) od dna. To je otprilike nakon 30 minuta. Tada isključiti rernu i ostaviti tegle u njoj do sutra da se ohlade. Potom ih izvaditi i poredjati na policu.

петак, 3. јул 2015.

KOMPOT od VIŠANJA

potrebno je:
  • višnje
  • voda
  • šećer
  • kozervans
priprema:
Višnje oprati i osušiti. Ako želite izvadite koštice (ja ih ne vadim). Poređati višnje u tegle od 1.5 litar. 
U ovoliku teglu stane otprilike kilogram višanja.
Za jednu teglu skuvati sirup od 6 dl vode i 1/2 kg šećera. 
Poređati tegle u dublji pleh i sipati oko njih vruću vodu. 
Kada sirup provri i šećer se istopi dodati pola kesice konzervansa i još malo kuvati, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. Sipati po malo u teglu dok se ne napuni. Povezati teglu celofonom. Prekriti mokrom krpom i zajedno sa plehom staviti u rernu na 200°C. Kada se rerna ugreje na tu temperaturu smanjiti na 125°C. Ne otvarajući rernu proveriti da li su se višnje odvojile malo (s prsta) od dna. To je odokativno pola sata. Tada isključiti rernu i ostaviti u njoj do sutra da se ohladi. Potom izvaditi teglu, obrisati je i staviti na policu.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Najviše Vam se dopalo!