недеља, 05. април 2015.

TORTA "Čokoladna fantazija"

Danas je moj divan dan. 
Napunila sam 21.godinu drugi put. 
Kao veliki ljubitelj čokolade svima je bilo sasvim logično da ću napraviti jednu ovakvu tortu. Brzo je nestala i evo upravo dok kuckam ovaj post, sin me pita: "Ima li još ili je tata sve pojeo?" pošto je tata obično kod nas krivac za nestanak slatkiša.


potrebno je:
  • 600 gr mlevenog "Plazma" keksa
  • 1 margarin
  • 200 gr prah šećera
  • 1/2 lit."Fanta" soka
  • 200 gr "Schogetten" bele čokolade
  • 200 gr "Schogetten" čokolade sa lešnicima
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 1 lit. slatke pavlake

priprema:
  • biskvit - Omekšati margarin pa ga penasto umutiti sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati mleveni keks i sok od narandže. Umestiti kompaktnu masu. Oblikujte je po želji.
  • krem I - U šerpicu sipati 2,5 dl slatke pavlake i kockice bele čokolade. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • krem II - U šerpicu sipati 2,5 dl slatke pavlake i kockice čokolade sa lešnikom. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • krem III - U šerpicu sipati 3 dl slatke pavlake i izlomljenu čokoladu za kuvanje. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • dsfds
  • filovanje - Postoje dve varijante filovanja. Prva - na biskvit mazati kremove redosledom I, II, III tako da onda gornji čokoladni deo deluje kao glazura i možete samo posuti čokoladne mrvice. Druga - na biskvit mazati kremove redosledom III, II, I tako da je onda gornji deo sa belom čokoladom, pa možete ukrasiti tortu šlagom.

    среда, 01. април 2015.

    Čokoladna keks TORTA

    Veoma ukusna i jednostavna torta od keksa i čokolade koja se ne peče.

    potrebno je:
    • 5 jaja
    • 17 kašika prah šećera
    • 1 margarin
    • 100 gr čokolade za kuvanje
    • 1 kg "Pettit Beurre" keksa ili sličnog

    priprema:
    Umutiti 5 žumanaca sa 7 kašika šećera u prahu i 1 margarinom potom istopiti 100 gr čokolade za kuvanje pa umutiti sa žumancima. Posebno ulupati 5 belanaca sa 10 kašika šećera u prahu pa sjediniti sa prethodnom masom tako da dobijete fin čokoladni krem.
    Keks jedan po jedan umakati u mlako mleko i ređati na tacnu u željenoj veličini pa premazati fil. Tako naizmenično dok se materijal ne utroši. Celu tortu premazati filom i ukrasiti po želji.

    Moja preporuka: Dupla mera za krem

    Najviše Vam se dopalo!