недеља, 5. април 2015.

TORTA "Čokoladna fantazija"

Danas je moj divan dan. 
Napunila sam 21.godinu drugi put. 
Kao veliki ljubitelj čokolade svima je bilo sasvim logično da ću napraviti jednu ovakvu tortu. Brzo je nestala i evo upravo dok kuckam ovaj post, sin me pita: "Ima li još ili je tata sve pojeo?" pošto je tata obično kod nas krivac za nestanak slatkiša.

Foto: EllaOllivera privatna arhiva

potrebno je:
  • 600 gr mlevenog "Plazma" keksa
  • 1 margarin
  • 200 gr prah šećera
  • 1/2 lit."Fanta" soka
  • 200 gr "Schogetten" bele čokolade
  • 200 gr "Schogetten" čokolade sa lešnicima
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 1 lit. slatke pavlake

priprema:
  • biskvit - Omekšati margarin pa ga penasto umutiti sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati mleveni keks i sok od narandže. Umestiti kompaktnu masu. Oblikujte je po želji.
  • krem I - U šerpicu sipati 2,5 dl slatke pavlake i kockice bele čokolade. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • krem II - U šerpicu sipati 2,5 dl slatke pavlake i kockice čokolade sa lešnikom. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • krem III - U šerpicu sipati 3 dl slatke pavlake i izlomljenu čokoladu za kuvanje. Topiti čokoladu na laganoj vatri. Dovoljno je mešati dok se čokolada potupno ne istopi, nije potrebno da provri slatka pavlaka. Ostaviti krem da se potpuno ohladi.
  • filovanje - Postoje dve varijante filovanja. Prva - na biskvit mazati kremove redosledom I, II, III tako da onda gornji čokoladni deo deluje kao glazura i možete samo posuti čokoladne mrvice. Druga - na biskvit mazati kremove redosledom III, II, I tako da je onda gornji deo sa belom čokoladom, pa možete ukrasiti tortu šlagom.

    среда, 1. април 2015.

    FIGURICE od ratluka i TORTA "Angry birds"

    "Angry birds" manija nije bila zaobišla ni mog sina. Kupovali smo odeću sa motivima ptičica i prasića, pribor za školu, postere, igračke,... naravno bilo je za očekivati da i rođendanska torta bude u istom fazonu. Ovog puta sam rešila da figurice pravim sama i to od ratluk mase.

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
     
    potrebno je:
    • 200 ge belog ratluka
    • 400 gr šećera u prahu
    • žuta, crvena, zelena i crna jestiva boja za kolače
    • čačkalice
    priprema:
    Ratluk zagrejati u mikrotalasnoj 2 minuta na najjaču temperaturu. Pošto je masa vrela, ostaviti malo da se prohladi tek toliko da ga možete mesiti. Stavite gumene ili hirurške rukavice. Mesiti ga uz postepeno dodavanje prah šećera dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za ruke. Podelite na 4 dela. Svaki deo rastanjiti i sipati u sredinu boju pa preklopiti i mesiti dok se ratluk u potpunosti jednako ne oboji. Količina boje zavisi od inteziteta koji želite.

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

    Torta je sinovljeva omiljena - ČOKOLADNA TORTA!

    Čokoladna keks TORTA

    Veoma ukusna i jednostavna torta od keksa i čokolade koja se ne peče.

    Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

    potrebno je:
    • 5 jaja
    • 17 kašika prah šećera
    • 1 margarin
    • 100 gr čokolade za kuvanje
    • 1 kg "Pettit Beurre" keksa ili sličnog
    priprema:
    Umutiti 5 žumanaca sa 7 kašika šećera u prahu i 1 margarinom potom istopiti 100 gr čokolade za kuvanje pa umutiti sa žumancima. Posebno ulupati 5 belanaca sa 10 kašika šećera u prahu pa sjediniti sa prethodnom masom tako da dobijete fin čokoladni krem.
    Keks jedan po jedan umakati u mlako mleko i ređati na tacnu u željenoj veličini pa premazati fil. Tako naizmenično dok se materijal ne utroši. Celu tortu premazati filom i ukrasiti po želji.

    Moja preporuka: Dupla mera za krem

    Najviše Vam se dopalo!