уторак, 17. фебруар 2015.

Brzi KINESKI MIX sa piletinom

Za petnaestak minuta gotov rucak ili vecera. 

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
  • 1 pileća prsa ili 2 pileća filea
  • 1 kesica zamrznutog Kineskog mixa
  • 2 kesice nudli
  • 100 gr sira tipa kačkavalj, trapist i sl.
  • origano
  • Natur Aleva začin
  • maslinovo ulje
  • morska so
priprema:
Pileća prsa odvojite od kosti, ako ste uzeli file onda samo operite i isecite na kocke. Posolite i nauljite. 
Zatim pripremite nudle prema uputstvu tj. u šerpu sipajte 6 dl.vode i u nju istresite sadržaj kesica koje se nalaze upakovane sa nudlama. Najčešće je to palmino ulje i neki začin. Kada voda provri prelijte nudle i ostavite sa strane.
Ako imate vok super, ako ne onda u običnom dubljem tiganju ili plićoj šerpi pecite meso dok ne dobije blago zlatastu boju. Dodajte zamrznuto povrće. Začinite natur začinom ili nekim drugim i origanom. Mešajte na jakoj vatri sve dok ne ispari voda koja nastaje otapanjem povrća. Kada voda ispari, procedite nudle i dodajte ih mesu i povrću. Smanjite vatru i mešajte. Kada ste sve sjedinili isključite ringlu pa pospite masu narendanim sirom i ostavite da se rastopi. 

субота, 14. фебруар 2015.

ROLAT sa KEKSOM i BANANAMA

Veoma jednostavno i brzo za pripremu. Originalnu verziju recepta sam pronasla na "Coolinarka". Ali sam ga  vrlo malo izmenila. Nisam uzimala kisele jabuke već bilo koje imam u kući. Birala sam što veće. Margarin sam topila da bude tečan pa je verovatno zato i bilo potrebno više keksa. Koristila sam prvi put plazma keks, a kasnije sam probala i sa drugim vrstama. Sa plazmom je najbolji ukus ali ni ove druge varijante nisu loše.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
  • 2 jabuke
  • 4 banane
  • 250 gr prah šećera
  • 1 margarin
  • 300 gr mlevenog keksa
  • čokoladna glazura

priprema:
Jabuke oprati, oljuštiti i naribati na sitno rende. Dve banane izgnječiti viljuškom i pomešati sa jabukama. Potom umešati prah šećer i margarin koji je istopljen toliko da je u tečnom stanju. Na kraju postepeno dodavati mleveni keks. Mesiti dok ne dobijete dovoljno kompaktnu masu za oblikovanje.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Rastanjiti na alu ili streč foliji na oko 1-2 cm debljine. Što se dužine tiče orijentišem se prema tacni na kojoj će stajati. Na rastanjeni koru staviti 2 banane i pomoću folije uviti u rolat. Odložiti u frižider da stegne i dobro se ohladi. Obično rolat napravim dan ranije.
Izvaditi iz frižidera, odmotati foliju i preliti kombinacijom bele i crne čokoladne glazure. Malo sačekati da se glazura stegne pa odmah oštrim nožem iseći rolat na parčad jer ukoliko se glazura ohladi čokolada će se prilikom sečenja lomiti i drobiti. Ovako ćete uživati u ukusima krckave čokolade, plazma keksa i banane.

петак, 13. фебруар 2015.

ČOKOLADNA GLAZURA br.2

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je: 
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ulja
priprema:
Potrebne su dve šerpice, stim da je jedna za broj veća od druge. U veću šerpicu sipati do pola vode, na nju staviti manju šerpicu sa izlomljenom čokoladom. Uključiti ringlu na srednju temperaturu. Kako se voda bude zagrevala doći će do laganog topljenja čokolade "na pari". Kad čokolada omekša mešajte je žicom i dodajte ulje. Mešajte dok ne dobijete finu sjajnu glazuru. Vruću je prelijte preko kolača ili torte. Kada počne da se steže izrežite željenu parčad oštrim nožem ali ne kvarite formu većostavite da se čokolada skorz ohladi. Ako se glazura skroz ohladi čokolada će se prilikom sečenja lomiti i drobiti. 

среда, 11. фебруар 2015.

GRIZ

Savršen griz po receptu moje snajke

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Nikako nisam mogla da prondjem meru da bi kuvani griz bio po ukusu moje porodice. Uvek im je bio ili suviše gust ili suviše redak, pa "gromuljice". Kada sam ga juče skuvala rekli su mi da je odličan i da zapišem recept, i evo ga:

potrebno je:
  • 1 lit.mleka
  • 5 k-ka šećera
  • 6 k-ka griza
priprema:
Mleko sipati u šerpu (koristila sam trajno mleko iz tetra-paka) pa dodati šećer i griz. Da, u hladno mleko - na taj način sprečvate stvaranje "gromuljica".
Uključiti ringlu na najjaču vatru i non-stop žicom za mućenje mešati dok ne provri. Kada mleko počne da vri smanjite vatru na minimum i nastavite sa mešanjem još 5 minuta.
Izlijte skuvani griz u staklene činije koje ste prethodno pokvasili hladnom vodom.
Kada se griz prohladi pospite rendanom čokoladom ili neskvikom.

Najviše Vam se dopalo!