четвртак, 27. фебруар 2014.

PROJICE sa sirom

Ukusno-sočne projice sa sirom po maminom receptu

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

potrebno je:
  • 4 jaja
  • 4 šoljice ulja
  • 4 šoljice kiselog mleka
  • 4 šoljice kukuruznog brašna
  • 4 šoljice belog brašna
  • 150 gr sitnog sira
  • 1 prašak za pecivo
  • so po ukusu

priprema:
Umutiti jaja, dodati ulje pa kiselu vodu. Koriste se male šoljice za kafu. Umesto kiselog mleka možete koristiti kiselu vodu. Potom postepeno umešajte kukuruzno, pa belo brašno i peci prašak. Na kraju dodajte sir i so po ukusu.
Pecite kao mafine u kalupu ili izlijte u namašćen i brašnom posut pleh i pecite na 200°C dok ne dobiju boju kao na slici.

четвртак, 20. фебруар 2014.

TORTA "Ferrero Rocher"

Izuzetno ukusna ali veoma kalorična torta, prava kalorijska bomba. 
Fotke baš nisu uspele i izgled torte nije za izložbu ali torta je uspela i preukusna je!

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:

za biskvit
  • 5 jaja
  • 100 gr čokolade
  • 150 gr šećera
  • 70 gr brašna
  • 1 peci prašak
  • 1 vanilin šećer
  • 30 gr prezli
  • 3 kašike mlevenih lešnika
  • 70 gr putera

za krem

  • 1/2 kg sira maskarpone (može i urda)
  • 1/2 lit.slatke pavlake
  • 400 gr nutele
  • 100 gr krupnije mlevenih lešnika
  • 100 gr samlevenih lešnik napolitanki
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 dl toplog mleka
  • 4 kašike neskvika
za kalup
  • malo margarina
  • malo prezli
priprema:
Pripremiti kalup od 26 cm. Namastiti ga margarinom i posuti mrvicama.
Otopiti puter i čokoladu na pari te pustiti da se malo prohladi.
Umutiti žumanca i šećer mikserom. Dodati brašno, peci prašak, vanil-šećer, prezle, pržene i sitno samlevene lešnike, otopljenu čokoladu sa puterom i belanca.
Smesu izručiti u pleh i peći na 220°C oko 30 minuta.
Potom, pomešati sir i nutelu, pa u to dodati umućenu slatku pavlaku.
Otopiti 200 gr čokolade sa uljem na pari.
Ohlađeni biskvit iseći na 3 kore.
Neskvik razmutite u toplom mleku.
Prvu koru nakvasite neskvikom, prelite u tankom mlazu otopljenom čokoladom, pospite sa malo krupnosamlevenih lešnika i napolitanki, premažite filom od nutele i tako postupak ponovite do gornje kore.
Dekorišite po ukusu čokoladom.

субота, 15. фебруар 2014.

BELA LAĐA

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 10 jaja
  • 600 gr šećera
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike prezli
  • 200 gr kokosa
  • 2 lista oblande
  • 4 rebra čokolade za kuvanje
  • 1 margarin
biskvit:
Za jedan biskvit potrebno je umutiti 5 belanaca sa 300 gr šećera, potom dodati 2 kašike prezli i 100 gr kokosa, ali umešati varjačom. Masu namazati na 1 koru od oblande i staviti na obrnutu stranu pleha da se suši u rerni 15-20 min na 150°C.

Ispeći 2 biskvita 

fil:
Umutiti na pari 10 žumanaca sa 10 kašika šećera i 4 štangle čokolade za kuvanje. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 1 margarin pa sjediniti sa ohlađenim filom.

filovanje:
Donji biskvit postaviti tako da je oblanda dole, preliti fil pa staviti gornji biskvit tako da je oblanda gore, a beli deo biskvita dole.
Po ukusu preliti čokoladnom glazurom.

Najviše Vam se dopalo!