петак, 29. новембар 2013.

PESAK TORTA

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 1,5 lit. mleka
  • 5 pudinga od vanile
  • 30 kašika šećera
  • 2 margarina
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 200 gr kokosa
  • 200 gr šlaga

priprema:
U 1/2 lit. mleka razmutiti puding. U ostatak mleka dodati šećer pa staviti na tihu vatru da provri. Potom dodati razmućeni puding. Kuvati uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Mešati mutilicom ili mikserom. Kada se puding zgusne preručiti u drugu posudu i prekriti streč folijom koju ste stavili direktno na puding. Kada se ohladi dodati margarin sobne temperature, ne direktno iz frižidera. Dobro umutiti i podeliti na 3 dela
  • I deo - umešati mleveni plazma keks i formirati oblik torte
  • II deo - umešati kokos, pa naneti preko prvog dela
  • III deo - umešati mlevene orahe pa naneti preko dela sa kokosom
Celu tortu preliti šlag penom. Šlag umutiti tako što se dodaju 3 kašike šećera i 3 dl gazirane vode (preoruka: "Knjaz Miloš)

петак, 15. новембар 2013.

HLEB od MEŠANOG BRAŠNA iz mini-pekare

Evo još jednog hleba iz moje mini pekare. Reč je mešavini više vrsta brašna.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 400 ml vode
  • 150 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 150 gr ražanog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 150 gr belog brašna
  • 1 kašika malteksa
  • 2 kašikice morske soli
  • 20 gr putera 
  • 1/2 kesice suvog kvasca
priprema:
Izvaditi posudu za prirpemu hleba iz mini-pekare i u nju sipati toplu vodu. Brašna izmeriti i pomešati, pa prekriti vodu u posudi. Sa strane posude sipati malteks, so i puter. U sredini brašna napraviti malo udubljenje ali ne do vode i sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na program za francuski hleb (program br.3 u trajanju od 3h 50min), srednju boju korice, težinu na 1250 gr.
Gotov hleb izvaditi iz posude, umiti i umotati u krpu. Kada se ohladi skloniti krpu i odližiti u vrećicu i kutiji (ili gde već držite hleb).

Najviše Vam se dopalo!