петак, 29. новембар 2013.

PESAK TORTA



potrebno je:

  • 1,5 lit. mleka
  • 5 pudinga od vanile
  • 30 kašika šećera
  • 2 margarina
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 200 gr kokosa
  • 2-3 šlaga

priprema:
U mleku skuvati puding sa šećerom. Kada se ohladi dodati margarin. Dobro umutiti i podeliti na 3 dela
  • I deo - umešati mleveni plazma keks i formirati oblik torte
  • II deo - umešati kokos, pa naneti preko prvog dela
  • III deo - umešati mlevene orahe pa naneti preko dela sa kokosom
Celu tortu preliti sa šlag penom

петак, 15. новембар 2013.

HLEB od MEŠANOG BRAŠNA iz mini-pekare

Evo još jednog hleba iz moje mini pekare. Reč je mešavini više vrsta brašna.


potrebno je:
  • 400 ml vode
  • 150 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 150 gr ražanog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 150 gr belog brašna
  • 1 kašika malteksa
  • 2 kašikice morske soli
  • 20 gr putera 
  • 1/2 kesice suvog kvasca

priprema:
Izvaditi posudu za prirpemu hleba iz mini-pekare i u nju sipati toplu vodu. Brašna izmeriti i pomešati, pa prekriti vodu u posudi. Sa strane posude sipati malteks, so i puter. U sredini brašna napraviti malo udubljenje ali ne do vode i sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na program za francuski hleb (program br.3 u trajanju od 3h 50min), srednju boju korice, težinu na 1250 gr.
Gotov hleb izvaditi iz posude, umiti i umotati u krpu. Kada se ohladi skloniti krpu i odližiti u vrećicu i kutiji (ili gde već držite hleb).

среда, 06. новембар 2013.

PILEĆA PRSA sa ŠAMPINJONIMA

potrebno je:

  • 1 pileća prsa
  • 200 gr šampinjona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • peršunovo lišće
  • kari
  • 3 jaja
  • 2 dl kisele pavlake

priprema:
Pileća prsa isecite na kockice i stavite u vatrostalni sud. Pospite morskom solju, mlevenim biberom i karijem, te prelijte maslinovim uljem. Dobro sve utrljajte u meso. 
Ja obično sve pripremim dan ranije, sud zatvorim streč folijom i ostavim u frižider da prenoći ili da odstoji barem sat vremena da se ta piletina marinira u začinima.
Šampinjone isecite na listiće i pospite preko piletine te dodajte 1 dl vode.
Sud prekrijte alu-folijom i pecite u rerni na 220 C pola sata. Zatim skinite foliju i pecite dok sva tečnost ne ispari.
Umutite jaja sa kiselom pavlakom i prelijte preko jela. Zepecite dok ne prumeni.



Najviše Vam se dopalo!