среда, 27. јун 2012.

TORTA sa JAGODAMA br.2

Za svaki rodjendan moja ljubav poželi uvek istu tortu "KINDER TORTA" i već kada sam počela da zapisujem šta mi nedostaje od sastojaka iznenadio me je željom da ovog puta ne bude "kinderica" već torta sa jagodama. Zato je bilo potrebno isprobati nov recept.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
  • 8 jaja
  • 24 kašika šećera
  • 8 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike prezli
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 pudinga od jagoda
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 lit. mleka
  • 1 margarin
  • 600-1000 gr jagoda
priprema:
  • biskvit
Uključiti rernu na 180°C.
Umutiti čvrst šaum od 8 belanaca sa 8 kašika šećera. Varjačom lagano umešati mlevene lešnike (umesto lešnika mogu i orasi, ili pola-pola) i 4 kašike prezli. Sjediniti u finu masu pa izliti u četvrtast pleh obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta.

Slatku pavlaku umutiti mikserom.
  • I krem
Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera. Razmutiti 2 pudinga od jagoda sa 4 kašike šećera i 1 dl mleka, pa pomesati sa zumancima. Preostalo mleko sipati u šerpu, kada provri ukuvati smesu sa pudingom i žumancima. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
1/2 margarina penasto umutiti pa sjediniti sa ohladjenim kremom. Potom umiksati i 3 kašike prirpemljene slatke pavlake.
  • II krem
Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera. Razmutiti 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera i 1 dl mleka, pa pomesati sa zumancima. Preostalo mleko sipati u šerpu, kada provri ukuvati smesu sa pudingom i žumancima. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
1/2 margarina penasto umutiti pa sjediniti sa ohladjenim kremom. Potom umiksati i 3 kašike prirpemljene slatke pavlake.
  • filovanje
Jagode oprati i očistiti. Ukoliko koristite zamrznute - odmrznite ih i ocedite sok. Ne seći ih.
Tortu filovati sledećim redosledom biskvite+I krem od jagoda+jagode+II krem od vanile. Tortu premazati ostatkom pripremljene slatke pavlake.
Ostaviti u frižider da se lepo ohladi.

Drugi, jednostavniji, recept torte sa jagodama možete pogledati klikom na

петак, 22. јун 2012.

TORTA "Čokoladna kraljica"

Zašto čokoladna kraljica? 
Ljubitelji čokolade uvereite se sami.

Foto: EllaOllivera/Privatna arhiva

potrebno je:
  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo margarina i čokolade u prahu za podmazivanje kalupa
  • 2 kašike ruma
  • 100 gr crne čokolade
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 100 gr bele čokolade
  • 450 ml slatke pavlake
priprema:
  • biskvit
Uključiti rernu na 200°C.
Umutiti mixerom čvrst šaum od belanaca sa šećerom, pa postepeno dodati žumanca. Potom lagano varjačom umešajte brašno pomešano sa peci praškom i čokoladu u prahu.
Umesto čokolade u prahu možete koristiti kakao.
Smesu razlijte u okrugli kalup koji ste podmazali margarinom i posuli čokoladom u prahu (ili kakaom).
Temperaturu rerne smanjiti na 170°C i stavite kalup. Pecite biskvit 10 minuta.
Gotov biskvit izvadite iz kalupa i poprskajte rumom. Umesto ruma možete koristiti čokoladni liker.
  • krem
Svaku čokoladu istopiti na pari sa 150 ml slatke pavlake.
Ili istopite svaku čokoladu u mikrotalasnoj ili na šporetu na uobičajen način i tako vrelu umešajte žicom u 150 ml slatke pavlake.
Sva tri krema ostavite u frižider da se stegnu, pa ih posle umutite mikserom da bi ste dobili volumen i lakše ih razmazali po biskvitu.
  • filovanje
Na biskvit prvo namažite krem od tamne čokolade, potom od mlečne i na kraju od bele čokolade. 
Po želji ukrasite šlagom i čokoladnim mrvicama.

недеља, 10. јун 2012.

KRUTONI

potrebno je:
  • stari hleb
  • puter
priprema:
Hleb star 2-3 dana isecite na kockice. Tepsiju namažite maslacem/puterom. Poređajte kockice hleba u tepsiju. Isecite maslac na male, tanke listiće i na svaku kockicu stavite po jedan.
Sušite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok hleb ne porumeni.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Krutoni mogu biti različitog ukusa. 
Na puter pospite beli luk u prahu ili mlevenu crvenu papriku ili origano ili...

Služite ih uz salate, čaj ili pripremite ukusan doručak!



Najviše Vam se dopalo!