среда, 27. јун 2012.

TORTA sa JAGODAMA br.2

Za svaki rodjendan moja ljubav poželi uvek istu tortu "KINDER TORTA" i već kada sam počela da zapisujem šta mi nedostaje od sastojaka iznenadio me je željom da ovog puta ne bude "kinderica" već torta sa jagodama. Zato je bilo potrebno isprobati nov recept.


potrebno je:
  • 8 jaja
  • 24 kašika šećera
  • 8 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike prezli
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 pudinga od jagoda
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 lit. mleka
  • 1 margarin
  • 600-1000 gr jagoda
priprema:
  • biskvit
Uključiti rernu na 180°C.
Umutiti čvrst šaum od 8 belanaca sa 8 kašika šećera. Varjačom lagano umešati mlevene lešnike (umesto lešnika mogu i orasi, ili pola-pola) i 4 kašike prezli. Sjediniti u finu masu pa izliti u četvrtast pleh obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta.


Slatku pavlaku umutiti mikserom.
  • I krem
Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera. Razmutiti 2 pudinga od jagoda sa 4 kašike šećera i 1 dl mleka, pa pomesati sa zumancima. Preostalo mleko sipati u šerpu, kada provri ukuvati smesu sa pudingom i žumancima. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
1/2 margarina penasto umutiti pa sjediniti sa ohladjenim kremom. Potom umiksati i 3 kašike prirpemljene slatke pavlake.
  • II krem
Umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera. Razmutiti 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera i 1 dl mleka, pa pomesati sa zumancima. Preostalo mleko sipati u šerpu, kada provri ukuvati smesu sa pudingom i žumancima. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
1/2 margarina penasto umutiti pa sjediniti sa ohladjenim kremom. Potom umiksati i 3 kašike prirpemljene slatke pavlake.
  • filovanje
Jagode oprati i očistiti. Ukoliko koristite zamrznute - odmrznite ih i ocedite sok. Ne seći ih.
Tortu filovati sledećim redosledom biskvite+I krem od jagoda+jagode+II krem od vanile. Tortu premazati ostatkom pripremljene slatke pavlake.
Ostaviti u frižider da se lepo ohladi.


Drugi, jednostavniji, recept torte sa jagodama možete pogledati klikom na






четвртак, 14. јун 2012.

ELLINA SALATA

potrebno je:
  • 2 glavice zelene slate
  • 2 veca pradajza
  • 2 krastavca
  • 1 mladi crni luk
  • 1 mladi beli luk
  • veza rotkvica
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • limun
  • 1 dl vode
priprema:
Svo povrce ocistiti i dobro oprati!
Listovima zelene salate obložiti obod posude. Ostale listove iskidati na sitne komade ili iseckati i odložiti u posebnu posudu.
U drugu posudu iseći paradajz na kolutove.
U treću posudu krastavce iseći na tanke štapiće.
Povrće posolite po ukusu!
U šolju ili činijicu iscedite sok od celog lilmuna, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i 1 dl vode (ili po ukusu). Promešajte pa po malo prelijte povrće u svakoj činiji.
Zatim u veliku posudu koju ste obložili listovima uspite iskidanu zelenu salatu. Poredjate okolo kolutove paradajza, a u sredinu izručite krastavce.
Mladi luk iseckajte na prstenčiće i pospite po pripremljenoj salati.
Na kraju od rotkvica napravite cvet tako što ćete jednu iseći nožem cik-cak i staviti u sredinu, a potom ostale iseći na tanke kolutove i redjati kao latice.


Ili jednostvno sve iseckajte po želji, pomešajte, začinite i ako dodate tunjevinu ili kuvana pileća ili ćureća prsa ili krutone imate kompletan obrok.
Prijatno!
P.S.
Krajeve krstavca koje ste odrezali pre ljušćenja nemojte baciti već njima istrljajte čisto lice. Divno osvežava i zateže kožu.


недеља, 10. јун 2012.

KRUTONI

potrebno je:
  • stari hleb
  • puter

priprema:
Hleb star 2-3 dana isecite na kockice. Tepsijuj namažite maslacom. Poređajte kockice hleba u tepsiju. Isecite maslac na male, tanke listiće i na svaku kockicu stavite po jedan.
Sušite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok hleb ne porumeni.


Krutoni mogu biti različitog ukusa. Pre stavljanja putera pospite ih belim lukom u prahu ili mlevenom crvenom paprikom.

Služite ih uz salate, čaj ili pripremite ukusan doručak!



петак, 08. јун 2012.

KAJGANA sa slaninom i povrćem

potrebno je:
  • 100 gr slanine
  • 100 gr praziluka
  • 100 gr tikvica
  • 100 gr paprike
  • peršun lišće
  • 10 jaja
  • vegeta, so, biber
priprema:
Slaninu iseći na sitne kockice i propržiti na teflonu ili Delimanu bez masnoće. Kada slanina pusti svoju mast dodati na tanke kolutće isečen praziluk, a nedugo zatim papriku i tikvice. Začiniti i krčakti dok povrće ne omekša. Potom posuti sitno iseckanim peršunovim lišćem. Umutiti jaja i preliti preko povrća i slanine, uz stalno mešanje, dok se jaja ne ispeku. Po ukusu posoliti.
Uz ili umesto slanine možete propržiti ostatke od neke salame, šunke ili mesa.



среда, 06. јун 2012.

KREM ČORBA od celera

potrebno je:
  • 1 koren celera
  • 2 šargarepe
  • 100 gr praziluka
  • 1 kašika ulja
  • vegeta, biber
  • celer lišće
  • 1 dl mleka
  • 1 kašika brašna
  • 1 dl vode
priprema:
Na kašiki ulja prodinstati praziluk isečen na tanke kolutiće. Kad postane staklast dodati celer i šargarepu isečene na kockice. Začiniti sa kašikicom vegete. Promešati. Naliti vode da ogrezne i kuvati na jakoj vatri dok ne provri. Potom smanjiti vatru tako da se lagano krčka. Dodati iseckano lišće celera. Kada je povrce meko, sipati mleko i isključiti šporet. U posebnu činijicu umutiti brašno sa vodom da nema grudvica i potom lagano umešati u čorbu.




Najviše Vam se dopalo!