понедељак, 30. јануар 2012.

ŠTRUDLA sa MAKOM

Kada se samo setim jednog novembra svog detinjstva kada smo svaki vikend za redom jeli štrudlu sa makom. Sve štrudle, osim poslednje, su bile ili tvrde ili suve ili preprečene. Ali moja mama je bila uporna da je savlada i napravi baš onu pravu. Od tog dana sve su prave.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

Ja štrudlu do sada nisam mesila. To još uvek, na moju radost, radi moja majka. Evo tog recepta:

potrebno je:
  • 1 kockica kvasca
  • 4 kašikice šećera
  • 4 dl mlakog mleka
  • 1-2 jaja
  • 3 dl mlake vode
  • 1 dl ulja
  • 1 ravna kašikica soli
  • 1250 gr brašna
  • 300 gr maka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 1 dl mleka
  • 1 kašikica cimeta
priprema:
  • testo - Rastopiti kvasac sa 4 kašikice šećera u 4 dl mlakog mleka. Držati na toplom sa se kvasac "digne". U veći sud razbiti jaja, dodati kvasac, mlaku vodu, ulje i so, te polako umesiti sa brašnom, dodajuću šaku po šaku. Umesiti meko, vazdušasto testo. Ne morate utrošiti svu količinu brašna. Prekrite posudu krpom i ostavite da se "digne". Premesiti, podeliti na 2 obge.
  • nadev - Šećer skuvajte sa mlekom pa poparite mak koji ste pomešali sa cimetom. Po ukusu maku dodajte suvo grožđe ili višnje. Nadev podeliti na dva dela.
  • filovanje - Svaku obgu razviti u pravougaonik i premazati sa nadevom, te uviti u rolat. Umutiti 1 jaje i  premazati svaku štrudlu. Staviti u veliki pleh jedan do drugog i peći na 220°C dok ne porumeni.

Najviše Vam se dopalo!