недеља, 27. новембар 2011.

PEČENO KESTENJE

Ne znam zašto ali ne volim pečeno kestenje i kuvani kukuruz.
Ali to nije razlog da ih ne spremim svojim ukućanima koji vole ove jesenje đakonije. Kestenje smo uglavnom kupovali kod uličnih prodavaca dok nisam izračunala da za jednu šolju pečenog ja mogu da kupim kilogram sirovog i da ga sama ispečem. Ukućani su bili više nego zadovoljni i od tada eto meni još jednog recepta i zanimacije u jesenjim danima.

priprema:

Kod kupovine kestena obratite pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema "podstanara". Kad ih stavite u ruku, težina mora da odgovara veličini i ne smeju imati šuplji zvuk kada ih tresete. Čuvajte ih na hladnom mestu najviše dve nedelje. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.
Kestenje dobro operite u hladnoj vodi, da vam prsti ne budu crni kao kada ih kupite kod uličnih prodavaca. Dobro ih prosušite u rešetkastoj posudi ili krpom.



Uključite rernu na 250°C.
Potom svaki kesten zasecite oštrim nožem. Lakše je ako je nož kao ovaj na slici.
Nije važno da li ćete rezati uzduž ili popreko, kako vam lakše
bitno je da ga zarežete da ne eksplodiraju u rerni. Možete napraviti i krstić.


Poređajte ih u pleh i pecite u rerni 15 min
s tim da ste temperaturu smanjili na 180°C.
U zavisnosti od količine i veličine kestenja vreme možete produžiti na 20 min.
Pečeno kestenje izručite na vlažnu krpu i ušuškajte da se potpare.
    Nakon 10-ak minuta ih poslužite.
Svi koji su probali ovako pripremljeno kestenje rekli su
da su veoma ukusni i da nisu suvi.

Ja im verujem na reč, a vi proverite pa mi javite.

субота, 19. новембар 2011.

GOMBOCE

Sa šljivama, višnjom, kajsijama ili jednostavno sa nekim pekmezom po ukusu nije važno, uvek su dobro-došle na trpezi. Najčešće ih pravim kao deo ručka ukoliko je pre toga na stolu neka čorba: od paradajza ili boranija ili od karfiola ili...


Recept se prenosi sa majke na ćerku još od moje prabake

potrebno je:
  • 3-4 veća krompira
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje mleka
  • brašno
  • malo ulja
  • so
  • šljive, višnje, kajsije ili neki pekmez
  • prezle
  • šešćer
priprema:
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na krupnije komade ili ostaviti celog pa skuvati u slanoj vodi. Procediti i izgnječiti pa dodati jaje i 1 dl mleka te umesiti sa brašnom. Ne znam tačno koliko brašna ali dodajte po šaku tako da testo ne bude ni meko ni tvrdo. Dodajte i malo ulje da se ne lepi.
Pravite rukama male loptice u čiju sredinu ćete staviti 1/4 šljive ili kajsije ili celu višnju, odnosno kašičicu nekog pekmeza - stvar ukusa i mogućnosti.
Loptice spuštajte u ključalu vodu da se kuvaju. Smanjite jačinu da lagano vri. Loptice obično isplivaju kada su gotove ali ako su veće kuvajte ih još malo. Vadite ih rupičastom kašikom i valjajte u prezle koje ste pomešali sa šećerom u odnosu 1:1

среда, 16. новембар 2011.

MARINOVA SALATA

Ukusna i interesatna posna salata odlična je kao prilog uz meso ali i dovoljna kao obrok uz hleb ili pecivo zdravlja u vreme posta.

potrebno je:
  • 1/2 kg kukuruza šećerca
  • 1/2 kg pečenih paprika
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • morska so, biber
  • 1 veza peršun lišća
  • sok od limuna ili jabukovo sirce
priprema:
Papriku isecite na trakice pa pomešajte sa kukuruzom. Možete koristiti kupovni zamrznuti kukuruz šećerac. Otkravite ga ili odmah umešajte pa odstavite salatu da odstoji. Očistite luk i isecite što sitnije. Peršun lišće isecite ili iskidajte po ukusu. Sve pomešajte.
U posebnu činijicu iscedite sok od 1 limuna, pa dodajte kašikicu soli, malo bibera, promešajte pa prelijte preko salate. Salatu promešajte, pokrite providnom folijom ili poklopcem i ostavite da odstoji da svi sastojci puste svoje sokove.
Ako  nemate limun prelijte preko salate jabukovo sirće, pa so i biber po ukusu.

Najviše Vam se dopalo!