Volim krofne kao u pekari: velike, da upadnu u sredini i da nisu šuplje već onako site, pune, ali...ne uspevam. Uvek budu šuplje i svi uživaju osim mene. Evo recepta upravo za takve, pa ko voli neka izvoli.
Foto: EllaOllivera/privatna arhiva
potrebno je:
- 2 dl mlakog mleka
- 1/2 kesice kvasca
- 2 kašikice šećera
- 1 jaje
- 1,5 dl mlake vode
- 1/2 šoljica ulja
- 1 kašikica soli
- 650 gr brašna
- ulje za pečenje krofni
priprema:
U kalup mini-pekare sipajte mleko, ulje i vodu pa sve to zatrpajte brašnom. U sredini brašna napravite malo udubljenje i sipajte kvasac, a po obodu pospite šećer, so i jaje.
Staviti kalup u mini-pekaru i podesiti na mešanje testa bez pečenja. Kod "Elta" mini-pekare koju ja imam to je program br. 7 koji traje 1 h 50 min.
Po završetku programa, na brašnom posutu podlogu izručite testo, premesite i oklagijom razvite na prst debljine. Čašu pobrašnite i vadite krugove testa. Tek kada izvadite sve krugove počnite sa pečenjem krofni u vrelom ulju. Ispečene krofne stavite na papirnu salvetu da upije suvišnu masnoću.
Poslužite po želji sa šećerom u prahu, topljenom čokoladom, pekmezom, euro-kremom,...