недеља, 31. јул 2011.

DOMAĆA TESTENINA: lazanje, rezanci

Gotova, industrijski proizvedena testenina nam je uvek pri ruci i olakšava nam pripremu jela, ali ako ikada poželite da ih sami napravite evo recepta

potrebno je:
  • 400 gr brašna
  • 4 jaja
  • malo soli
priprema:
Brašno prosejte na dasku za mešanje ili radnu ploču. Napravite gomilicu sa udubljenjem u sredini. U to udubljenje zabijte jaja i dodajte malo soli. Mešajte jaja s okolnim brašnom dodavajući pomalo sve udaljenije da bi ste na kraju pomešali celu količinu brašna.
Želite li mekaniju i laganiju testeninu dodajte 1-2 kašike ulja.


Mesite testo otprilike 10 minuta. Testo mora biti sasvim povezano i elastično. Oblikujte loptu u pokrijte krpom i ostavite da malo "odmori". Potom loptu podelite na nekoliko manjih obgi. Svaku razvite što tanje na pobrašnjenoj površini. I odozgo testo posipajte brašnom da se ne bi lepilo za oglagiju i kasnije za valjak. Razvaljano istanjeno testo ostavite da se malo prosuši pa ga secite u kvadrate ili pravougaonike za lazanju ili na rezance.


Ako pravite rezance, onda ih gotove rastresite po pobrašnjenoj površini da se prosuše.
Od istog testa možete rezati i druge oblike ili ih puniti nekim nadevom

napomena:
  • Verovatno se pitate gde je voda? Pa ako ne morate nemojte je dodavati jer što više vode manji je kvalitet testenine.
  • Količinu možete menjati po principu 1 jaje na 100 gr brašna

субота, 30. јул 2011.

PILETINA sa SUSAMOM

potrebno je:
  • 1 pileća prsa 
  • so, biber, kari
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika kisele pavlake 
  • mrvice/prezle 
  • susam
  • ulje za prženje
priprema: 
Pileća prsa iseći na manje pravougaone komade, posoliti i pobiberiti.
U posebnu činijicu pomešati senf, kari i pavlaku. Svaki komad pilećih prsa premazati ovom masom. Poređati na tacnu, prekriti providnom folijom ili poklopiti i ostaviti u frižider min 2 sata.
Ulje za pečenje zagrejati pa smanjiti na umerenu tempraturu. Pržiti komade mesa koje ste prethodno uvaljali u mešavinu susama i mrvica/prezli.

уторак, 26. јул 2011.

ŠNICLE iz pizza-pekača

potrebno je:
  • 1/2 kg šnicli od svinjskog buta
  • so, biber
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašikica crvene, mlevene paprike ("Aleva paprika")
  • peršun i celer lišće
  • 1 kašikica karija
  • prstohvat ruzmarina
  • 1 kašikica senfa
priprema:
Šnicle istući čekićem. Posoliti i pobiberiti. 
U činijicu izmešati ulje, "Aleva" papriku, sitno iseckano peršun i celer lišće, kari, senf i ruzmarin. Premazati svaku šniclu. Ostatak marinade razmazati po tacni na koju ćete složiti šnicle. Poređajte šnicle na tacnu sa marinadom. Prekrite providnom folijom i ostavite u frižider minimalno 2 sata, a može i uveče za sutra.
Pizza-pekač uključite na br.3, kada se lampica isključi smanjite na br.2, poređajte šnicle i poklopite. Pecite poklopljeno, sa obe strane, dok ne dobije željenu boju.


*Na isti način možete pripremiti i pileće batkove, karabatkovo i krilca, samo što ih ja prethodno kuvam 1 sat u supi. Potom kada se prohlade skinem kožicu i onda mariniram. Ali ne danas-za-sutra, vec ih pečem nakon 2 sata*

среда, 06. јул 2011.

OMLET sa slaninom i sirom

potrebno je (za 1 omlet):
  • 3 jaja 
  • 30 gr suve mesnate slanine
  • 50 gr trapista
  • so
  • ulje
priprema:
Umutiti jaja pa dodati sitno iseckanu slaninu. Posoliti po ukusu. Sipati malo ulja u tiganj za palačinke, dobro ugrejati, pa uliti umućena jaja sa slaninom. Ispeći kao palačinku sa obe strane. Izručiti na tanjir i posuti sa rendanim trapistom. Saviti u trougao i posuti sa malo sira.

понедељак, 04. јул 2011.

SALATA od KELERABE

potrebno je:
  • 3 kelerabe
  • 5 zelenih maslina bez koštice
  • sveže peršun lišće
  • so, biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
priprema:
Kelerabu oljuštiti, oprati i narendati na krupno rende. Masline iseći na kolutiće. Peršun lišće iseckati što sitnije. Sve izmešati i začiniti. Ostaviti u frižider da se ohladi.

Najviše Vam se dopalo!