среда, 29. јун 2011.

KIFLICE sa SIROM iz mini-pekare

potrebno je:
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 750 gr brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašikica šećera
  • 100 gr pavlake
  • 200 gr belog sira
  • so po ukusu
  • 1 jaje
priprema:
U kalup mini-pekare sipati mleko, vodu i ulje. Prekriti brašnom, pa u sredini napraviti malu rupu u koju sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dodje u dodir sa tečnosti. Dodati so i šećer sa strane isto pazeći da ne dodje u dodir sa kvascem i sa tešnosti. Staviti kalup i mini-pekaru i podesiti na mešanje testa bez pečenja. Kod "Elta" mini-pekare koju ja imam to je program br.7 koji traje 1 h 50 min.


Gotovo testo podeliti u 2 obge. 
Razvući oklagijom svaku obgu u krug i seći trouglove. 
Pomešati pavlaku i sir, posoliti po ukusu. Filovati svaki trougao i uviti u kiflicu.
Pleh obložiti peci-papriom. Poredjati kiflice "moj do mojega" što bi rekla jedna baka, premazati svaku umućenim jajetom, po ukusu posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok kiflice ne porumene kao na slici.

петак, 24. јун 2011.

PUNJENE PALAČINKE

potrebno je:
  • testo za palačinke
  • 1 kg  jabuka
  • 5 kašičica limunovog soka
  • 200 g  mlevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašičice smeđeg šećera
priprema:
Pripremljenom testu za palačinke postepeno dodajte 700-750 ml vode i izmešajte glatko tečno testo. Testo ostavite da stoji 10 do 15 minuta. Dobro zagrejte tiganj premazan uljem i od pripremljenog testa ispecite palačinke. Pečene palačinke punite pripremljenim nadevom.
  • nadev: Jabuke ogulite, izrendajte i pospite limunovim sokom. Orahe pomešajte sa šećerom i dodajte jabukama.
Palačinke preklopite na četvrtine i po želji prelijte čokoladnim prelivom. Umesto da ih preklapate, palačinke možete slagati i u obliku torte.



четвртак, 16. јун 2011.

BELI HLEB iz mini-pekare

potrebno je:
  • 400 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 700-750 gr belog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike soli
  • 1/3 kockice svezeg kvasca ili 1-2 kesice suvog
priprema:
Izvaditi posudu za prirpemu hleba iz mini-pekare i u nju sipati vodu i ulje. Potom sve prekriti brašnom, Sa strane sipati šećer i so. U sredini brašna napraviti malo udubljenje ali ne do vode i sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na program za francuski hleb, srednju boju korice, težinu na 1250 gr.




уторак, 14. јун 2011.

PILEĆI ČOP SUI


potrebno je:
  • 1 kom. pilećih prsa isečena na sitne, tanke režnjeve
  • 1 glavica iseckanog crnog luka
  • 300 gr na kocke isečene sveže paprike
  • 300 gr sitno seckanog svežeg kupusa
  • 300 gr iseckanih pečuraka
  • lišće celera
  • 1 sk (supena kašika) soja sosa
  • 1 kk (kafena kašikica) vegete
  • 2 sk ulja
  • 2 sk kisele pavlake
priprema:

Dinstati pileća prsa kratko u tiganju na 2 sk ulja, pa dodati ali ne odjednom povrće u razmaku od 1 minuta: papriku, kupus, pečurke i celer, stalno mešajuću. Dodati soja sos i vegetu, pa mešati. Sipati 1/2 šolje vode i poklopiti. Ostaviti da se krčka par minuta. Umešati 2 kašike kisele pavlake.

субота, 11. јун 2011.

PIRINAČ sa ŠAMPINJONIMA

potrebno je:
  • 400-500 gr šampinjona 
  • 1 šolja pirinča (preporučujem integralni)
  • 2 glavice crnog luka ili 1 praziluk
  • ulje
  • sitna crvena "aleva" paprika
  • začin i biber po ukusu.
priprema:
Pirinač oprati pa skuvati. Pečurke očistiti, oprati i usitniti. Luk propržiti na ulju pa dodati pečurke, začin i biber, a pred kraj dinstanja i alevu papriku. Pirinač procediti, sipati u vatrostalni sud, preliti pečurkama, te dodati 2 dl vode i zapeći u rerni dok voda ne ispari.

Lagano jelo koje odlično ide uz zelenu salatu

понедељак, 06. јун 2011.

ĐUVEČ

Niko ne pravi djuveč kao što je to znala moja majkica (mama moje mame). Ni mama, ni ujina, ni svekrva, pa ni ja :) Jesu svi oni ukusni ali njen...mmm...Tajna je u vrsti ljubavi sa kojim ga je pripremila. Ja ga pravim sa ljubavlju koja seća na nju.


potrebno je:
  • 1 šolja pirinča
  • 150 gr c.luka
  • 150 gr paprike
  • 50 gr graška
  • 50 gr šargarepe
  • peršun i celer lišće
  • bosiljak
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašikice crvene mlevene paprike
  • 1 šolja kuvanog paradajza
  • biber
  • ulje

priprema:
Skuvati pirinač i procediti ga.
Luk sitno iseckati i dinstati na ulju da postane staklast. Dodati grašak i na kolutove isečenu šargarepu, a potom i na štapiće isečenu papriku. Začiniti vegetom. Naliti vode da ogrezne i krčakti na tihoj vatri dok povrće ne omekša. Zatim dodati sitno iseckano peršun i celer lišće. Pred kraj pobiberiti po ukusu i dodati crvenu mlevenu papriku. A potom naliti paradjz. Fino ukrčkati. Kada je povrće gotovo dodati kuvani pirinač, promešati i izručiti u pleh te zapeći u rerni da se stvori fina, tanka korica.

Po želji đuveč možete praviti sa mesom, tako što ćete meso isečeno na kockice dinstati sa lukom, pa onda dodavati povrće.
Moja porodici više voli da napravim "klot" đuveč, a da onda grilujem pileća prsa (vidi sliku) i poslužim uz đuveč.

петак, 03. јун 2011.

SALATA od KROMPIRA i JAJA

potrebno je:
  • 8 krompira
  • 3 jaja
  • 50 gr c.luka
  • peršun lišće
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • sok od limuna
priprema:
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kolutove. Skuvati u slanoj vodi.
Dok se krompir kuva očistite i isecite na kolutiće praziluk, a jaja tvrdo skuvajte i isecite na kolutove.
Skuvan krompir procedite i pomešajte sa prazilukom i jajima. Pospite sitno seckanim peršun lišćem. Posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa jednom kašikom maslinovog ulja i sokom od limuna.



Odličan prilog uz prženu ribu.

среда, 01. јун 2011.

PITA sa PEČURKAMA

potrebno je:
  • 1/2 kg gotovih kora
  • 500 gr šampinjona
  • 300 gr sitnog sira
  • 200 gr praziluka
  • 1 kašikica soli
  • malo bibera
  • peršun lišće
  • 5 jaja
  • 1 dl gazirane mineralne vode
  • ulje
priprema:
Na 1 kašiki ulja prodinstati sitno isečen praziluk. Kad postane staklast dodati na listove narezane pečurke, posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckano peršun lišće i naliti malo vode. Poklopiti i dinstati pečurke dok ne omekšaju. Potom u pečurke sipati umućena jaja i lagano mešati na tihoj vatri da se masa stegne. Skloniti sa vatre.
Odvojiti 6 kora. Tri poredjati u podmazan pleh i poprskati sa malo kisele vode.
Pečurke pomešati sa sirom, pa rasporediti deo po kori, staviti 2 kore, pa nadev i tako dok se fil ne potroši. Završiti sa 3 kore koje ste odvojili. Gornju koru premazati uljem.
Peći na 220°C

Najviše Vam se dopalo!