уторак, 24. мај 2011.

TORTA sa JAGODAMA

Komšija je ušao u naše dvorište noseći duboki tanjir pun jagoda.
Pozdravio me je rečima: "Dobar dan komšinice, evo malo domaćih jagoda iz moje bašte da se zasladite"
"Hvala komšija" - odgovorih i uzeh pruženi tanjir - "Sačekajte samo da preručim jagode i da Vam vratim tanjir". Kada sam izručila jagode u posudu ugledah tanjir. Znate onaj što možete da vidite samo kod baka na selu: velik, dubok, sa iscrtanom ružom i zlatno-crvenom ivicom. Setila sam se svoje bake i njene torte od jagoda, one najjednostavnije: piškota+vanila fil+jagode+šlag.
Mmm, miris jagoda mi je probudio čula i već sam osetila i ukus kada me u stvarnost vrati komšijin glas: "Zamolio bih Vas nešto komšinice. Moja Nada (pok.supruga - prim.aut.) je pravila neku tortu od jagoda. Znate, onu najprostiju, samo piškota, jagode i šlag, mislim da je bio i neki fil. Znate na šta mislim. Pa ako imate recept da mi napišate. Pitao sam ja snajku ali ona zna samo pizzu da napravi. Mislim, nije hitno, kad budete slobodni"
Nasmejah se: "Nema problema. Sutra dobijete recept"

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

I dok sam ispraćala komšiju do kapije ukusi i mirisi se pomešaše, tetka Nadin lik sa likom moje bake i sve se stupilo u tortu od jagoda.
Pogadjate: napravila sam tu tortu od jagoda!
Sutradan, ugledavši komšiju kako se biciklom od nekud vraća kući, pozvah ga da dodje kod mene po recept. Začudjeno me je pogledao ali je došao. Zamolila sam ga da sedne na teresu dok ja iznesem recept. Kada je ugledao ponudjenu mu tortu, osmehnuo se: "E komšinice, svaka čast!"
"Pa nema smisla da Vam ispišem recept, a da ga pre toga ne probate" - prokomentarisala sam.
U slast je pojeo parče ne sluteći kakvo mi je zadovoljstvo bilo da praveći tortu na tren vratim uspomene na svoju dragu baku i tetka Nadu, koje sam volela i poštovala, a koje sada tamo na nekom boljem mestu prave istu ovakvu tortu andjelima

potrebno je:
  • 1/2 kg jagoda
  • 7 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 2 pudinga od vanile
  • 6 dl mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 margarin
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl gazirane mineralne vode
priprema:
  • piškota:
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti pa postepeno dodati 8 kašika šećera i umutiti čvrst šne. Potom u šne umutiti i žumanca. Na kraju kašiku po kašiku dodati ukupno 7 kašika brašna ali ne mutiti mikserom već plastičnom ili drvenom varjačom i to lagano da masa "ne padne" i da nema grudvica. U podmazan i pobrašnjen pleh/kalup izliti masu i peći na 200°C dok piškota ne dobije zlatno smedju boju i ne odvoje se krajevi od pleha/kalupa. Gotovu piškotu izručiti na tacnu posutu šećerom. Prekriti platnenom salvetom.
  • fil:
U 6 dl mleka skuvati 2 vanila pudinga sa 6 kašika šećera i 1 vanil-šećerom. Kada se ohladi umutiti 1 margarin.
  • jagode:
Jagode očistiti i oprati pa svaku preseći po dužini na 4 dela.
  • šlag:
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dl gazirane mineralne vode. Preproučujem "Knjaz" ili neku isto tako jako gaziranu.
  • filovanje:
piškota + fil + jagode + šlag

  • Ostaviti u frižideru barem 2 sata pre služenja
 

уторак, 10. мај 2011.

SOS od PARADAJZA

potrebno je:
  • 1 dl ulja
  • 3 kašike brašna
  • 2 dl soka od paradajza
  • 1 kašikica šećera
  • so po ukusu
  • celer po ukusu
  • voda po potrebi
priprema:
U manju šerpicu sipati ulje i zagrejati ga. Dodati brašno, skinuti sa ringle i dobro umešati da nema grudvica. Vratiti na ringlu i polako dadavati paradajz uz neprestano mešanje. Dodati šećer da "ubije" kiselinu paradajza i sitno seckanog svežeg ili suvog bosiljka ako ne volite ne mora. Posoliti. Mešati da se dobije fin sos. Gustinu odredite dodavanjem vode ako je potrebno.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva


Najviše Vam se dopalo!