четвртак, 31. март 2011.

"WINX" Vile torta

Napravite tortu po želji
  • Na fotografiji je osnova DELTA TORTA
  • Winx vile su plastične igračke kupljena u prodavnici slatkih ukrasa.
  • Šareni cvetovi i drugi oblici su od žele bombona koje možete gotove kupiti u kesicama najčešće na pijaci ili sami da ih nožem izrežete ako kupite žele u kriškama.
  • Narandžasti šlag je nastao dodavanjem boje u prahu prilikom mućenja običnog šlaga sa kiselom vodom - 1 kesica boje u prahu na 100 gr šlaga. Šarano je špricem sa vrećicom sa najvećim cvetnim oblikom.

среда, 30. март 2011.

DELTA TORTA

Veoma lagana i ukusna torta. Jednostavna i brza za pripremu. Deca je obožavaju. Leti odlično prija.

potrebno je:
  • 600 gr šlaga
  • 1 lit. gazirane mineralne vode (najbolje "Knjaz")
  • 300 gr mlevenog keksa (preporučujem "Plazma" keks)
  • 200 gr voća (jagode, maline, kupine, višnje ili ribizle-može i smrznuto "Frikom")
  • 200 gr čokolade (za kuvanje ili mlečne)
  • šećer u prahu
  • 2-3 šlaga za preliv
priprema:
  • I kora:
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dl kisele vode, pa umešati mleveni keks. Formirati oblik na tacni koju ste posuli prah ili kristal šećerom ili kako već na uobičajeni način sprečavate da se kora zalepi za tacnu. Staviti u frižider.
  • II kora:
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dl kisele vode, pa umešati voće koje ste prethodno posuli sa malo prah šećera da voće ne bi pustilo sok. Preliti preko I kore. Staviti u frižider
  • III kora:
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dl kisele vode, pa umešati čokoladu koju ste prethodno izribali na sitno rende. Preliti preko II kore. Staviti u frižider.

Celu tortu prekriti šlagom koji ste umutili na uobičajeni način. Dekorisati po želji. Ostaviti u frižider do služenja.

уторак, 29. март 2011.

POGAČICE sa SIROM iz mini-pekare

potrebno je:
  • 250 gr margarina
  • 300 gr sitnog belog sira
  • 500 gr brašna
  • 1 suvi kvasac (kesica od 10 gr)
  • 1.5 dl mleka
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašikica šećera
  • 1 žumance
  • susam
priprema:
U kalup od mini-pekare sipajte mleko. Prekrijte mleko brašnom. Napraviti u sredini blago udubljenje i u njega sipajte kvasac ali tako da ne dolazi u dodir sa mlekom. Po obodu kalupa da ne dolazi u dodir sa kvascem sipajte so i šećer. Isto tako brašno (ali izbegavajte kvasac) prekrijte sirom i i kockicama margarina. 
Kalup vratite u pekaru i podesite je na mešanje testa bez pečenja. Kod mini pekare "Elta" je to program br.7
Kada je testo umešano podelite ga u 2 obge i razvijte na pobrašnjenu podlogu. Vadite pogačice modlom u nekom obliku ili čašom.
*Poredjate pogačice u namašćen (ili peci papirom obložen) pleh, premažite žumancem, pospite susamon i pecite u prethodno zagrejano rerni na 220°C.*


Ukoliko ne želite da ih pečete odmah poredjate ih na plastičnu tacnu koju ste obložili providnom folijom. Stavite u zamrzivač da se blago zamrznu i onda ih poredjate u kutiju ili vrećeicu. Ponovite postupak dok ne utrošite svo testo.tj. pogačice. Držite ih u zamrzivaču. Kada želite da ih pečete postupak je objašnjen izmedju *

четвртак, 24. март 2011.

MIMOZA TORTA

potrebno je:
  • 10 jaja
  • 30 kašika šećera 
  • 300 gr šećera 
  • 2 kašike sićeta
  • 5 kašika seckanih oraha
  • 100 gr iseckanih oraha  
  • 100 gr kokosa 
  • 4 kašike prezli (mrvica)
  • 2 pudinga od vanile
  • 1/2 lit. mleka
  •  2 kašike brašna ili gustina
  • 2 margarina
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 10 čokoladica bananica
priprema:
  • I kora: 
Ulupati 5 belanaca pa postepeno dodati 10 kašika šećera. Potom varjačom umešati 1 kašiku sirćeta, 5 kašika sitno oseckanih oraha i 3 kašike prezli. Umešati i peći na 170°C oko 30 minuta.
  • II kora:
Ulupati 5 belanaca pa postepeno dodati 10 kašika šećera. Potom varjačom umešati 1 kašiku sirćeta, 100 gr kokosa i 1kašiku prezli. Umešati i peći na 170°C oko 30 minuta.
  • Fil:
Skuvati 2 vanilin pudinga u pola litre mleka sa 10 kašika šećera i 2 kašike brašna ili gustina. Kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti 2 margarina sa 300 gr šećera pa dodati 10 žumanaca jedno po jedno. Ovu masu dodati ohladjenoj i sve sjediniti u kompaktan fil.


Dobijeni fil podeliti na 3 jednaka dela:
  • I deo - ostaje žut 
  • II deo - dodati 100 gr otopljene čokolade za kuvanje
  • III deo - dodati 100 gr sitno iseckanih i uprženih oraha 
Posebno iseći 10 čokoladnih bananica i to poprečno na pola.

filovanje:
Staviti I koru pa je preliti žutim filom, na taj fil poređati čokoladne bananice, preko bananica preliti čokoladni fil, a potom i fil sa orasima. Gore stvaiti II koru.

Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti.

уторак, 22. март 2011.

SALATA od KROMPIRA sa krastavčićima

potrebno je:
  • 8 krompira
  • 3 kisela krastavca
  • 50 gr praziluka
  • peršun lišće
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • sok od limuna
priprema:
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kockice. Skuvati u slanoj vodi.
Dok se krompir kuva očistite i isecite na kolutiće praziluk, a kisele krastavčiće na kockice.
Skuvan krompir procedite i pomešajte sa prazilukom i krastavcima. Pospite sitno seckanim peršun lišćem. Posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa jednom kašikom maslinovog ulja i sok od limuna.
Odličan prilog uz prženu ribu.

петак, 11. март 2011.

MINI PEKARA

Mini-pekaru sam kupila prvenstveno iz razloga sto ne volim da mesim testo, pogotovo u pocetku kada je sve lepljivo, zato sam koristila mikser do god je mogao da muti i menjala mutilice. Naravno, vremenom sve cesce i miksere. Po radnjama ima raznih, kako po cenama tako i po drugim parametrima. Sasvim slucajno sam je pronasla i kupila u "Valdi" marketu. To je mini-pekara nemacke marke "Elta". Bila je malo glomaznija ali me je privuklo to sto ima 2 mesalice, kalup stoji horizontalno, pece vekne do 1250 gr i ima 10 programa od toga jedan za mesanje testa bez pecenja (to je meni bilo najvaznije) i jedan za pravljenje marmelade sto me je iznenadilo, ali sto da ne! I danas je mozete pronaci u "Valdi" marketima po ceni od oko 7000 din, da li je ima i u drugim ne znam jer se vise ne proizvodi.


No, nije vazno da li je "Elta" ili neki drugi proizvodjac, vazno je to da je zaista odlicna stvar. Pogotovo za domacice koje imaju mnogo obaveza (porodica, posao, kuca, hobi,...) i kojima uvek nedostaje koji sat vise u toku dana.
Prvo sam je samo koristila za mesanje testa, ali sada vec izvesno vreme i pecem hleb. Pomalo experimentisem ali bitno je to da su moji ukucani zadovoljni, a da ja umesto u kuhinji to vreme provedem sa svojom decom, a i suprugu se dopalo pa me cesto iznenadi veknom svezeg hleba.
Ako je vec nemate, a u mogucnosti ste, necete pogresiti ako novac potrosite na ovaj kucni aparat!


novu/polovnu mozete pronaci i na "Limundo" 

Najviše Vam se dopalo!