недеља, 27. новембар 2011.

PEČENO KESTENJE

Ne znam zašto ali ne volim pečeno kestenje i kuvani kukuruz.
Ali to nije razlog da ih ne spremim svojim ukućanima koji vole ove jesenje đakonije. Kestenje smo uglavnom kupovali kod uličnih prodavaca dok nisam izračunala da za jednu šolju pečenog ja mogu da kupim kilogram sirovog i da ga sama ispečem. Ukućani su bili više nego zadovoljni i od tada eto meni još jednog recepta i zanimacije u jesenjim danima.

priprema:

Kod kupovine kestena obratite pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema "podstanara". Kad ih stavite u ruku, težina mora da odgovara veličini i ne smeju imati šuplji zvuk kada ih tresete. Čuvajte ih na hladnom mestu najviše dve nedelje. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.
Kestenje dobro operite u hladnoj vodi, da vam prsti ne budu crni kao kada ih kupite kod uličnih prodavaca. Dobro ih prosušite u rešetkastoj posudi ili krpom.



Uključite rernu na 250°C.
Potom svaki kesten zasecite oštrim nožem. Lakše je ako je nož kao ovaj na slici.
Nije važno da li ćete rezati uzduž ili popreko, kako vam lakše
bitno je da ga zarežete da ne eksplodiraju u rerni. Možete napraviti i krstić.


Poređajte ih u pleh i pecite u rerni 15 min
s tim da ste temperaturu smanjili na 180°C.
U zavisnosti od količine i veličine kestenja vreme možete produžiti na 20 min.
Pečeno kestenje izručite na vlažnu krpu i ušuškajte da se potpare.
    Nakon 10-ak minuta ih poslužite.
Svi koji su probali ovako pripremljeno kestenje rekli su
da su veoma ukusni i da nisu suvi.

Ja im verujem na reč, a vi proverite pa mi javite.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!