субота, 19. новембар 2011.

GOMBOCE

Sa šljivama, višnjom, kajsijama ili jednostavno sa nekim pekmezom po ukusu nije važno, uvek su dobro-došle na trpezi. Najčešće ih pravim kao deo ručka ukoliko je pre toga na stolu neka čorba: od paradajza ili boranija ili od karfiola ili...


Recept se prenosi sa majke na ćerku još od moje prabake

potrebno je:
  • 3-4 veća krompira
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje mleka
  • brašno
  • malo ulja
  • so
  • šljive, višnje, kajsije ili neki pekmez
  • prezle
  • šešćer
priprema:
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na krupnije komade ili ostaviti celog pa skuvati u slanoj vodi. Procediti i izgnječiti pa dodati jaje i 1 dl mleka te umesiti sa brašnom. Ne znam tačno koliko brašna ali dodajte po šaku tako da testo ne bude ni meko ni tvrdo. Dodajte i malo ulje da se ne lepi.
Pravite rukama male loptice u čiju sredinu ćete staviti 1/4 šljive ili kajsije ili celu višnju, odnosno kašičicu nekog pekmeza - stvar ukusa i mogućnosti.
Loptice spuštajte u ključalu vodu da se kuvaju. Smanjite jačinu da lagano vri. Loptice obično isplivaju kada su gotove ali ako su veće kuvajte ih još malo. Vadite ih rupičastom kašikom i valjajte u prezle koje ste pomešali sa šećerom u odnosu 1:1

4 коментара:

  1. Dugo te nisam videla na blogu, a eto sad nas pocastis sa mojim omiljenim.Bas tako ih je i moja baka zvala;;gomboce i mnogo sam volela da ih jedem..sve onako sa cimetom i prezlama;)
    p.s. Kod mene na blogu ima lep Giveaway do 23 Novembra.Svi su dobrodosli:)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Dzoli,
    sa novim djakom prvakom u porodici, obaveze su mi se duplirale i zao mi je sto malo vremena imam da se posvetim svom blogu, a i meni dragim medju kojima je i tvoj.
    Hvala sto si tu! Wvo stizem do tebe na kaficu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Europski hrana je ukusna,
    pozdrav iz Indonezije........................

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala.
    Drago mi je da Vam se dopada.
    Uzivajte u novim ukusima!
    Pozdrav iz Srbije...

    ОдговориИзбриши

Najviše Vam se dopalo!